latinica  ћирилица
27/03/2023 |  18:56 | Аутор: СРНА

Стевандић: Многе дипломате у БиХ се понашају као колонијални управници

Предсједик Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да се многе дипломате у БиХ понашају као колонијални управници, те да се у процесу приступања ЕУ мора показати ауторитет домаћих власти, а не страх и подаништво.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Ми у процесу приступања ЕУ морамо да покажемо субјективитет и ауторитет домаћих власти, не страх и подаништво, да не дођемо у ситуацију да неки дипломата као амерички амбасадор подржава муфтију који спомиње оружје док упућује критике нама који позивамо на мир - рекао је Стевандић за Н1.

Стевандић је навео да је Информација о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског дјеловања коју је усвојила Влада Републике Српске порука да се дипломате понашају као колонијални управници и на тај начин одређују политичке процесе, чиме се у питање доводи цивилизацијски и демократски поредак.

Говорећи о закону о криминализацији клевете и увреде, Стевандић је нагласио да се више не може некажњено лагати и таргетирати, чиме се у опасне ситуације доводе појединци и њихове породице.

- Тај простор је затрован и не може се рећи да је медијски простор у БиХ чист. Он је преплављен разним порталима и људима који имају одређену врсту заштите и могу да пишу шта хоће - навео је Стевандић.

Он је нагласио да посјета предсједника Хрватске Зорана Милановића Дервенти није знак захвалности српском народу који се према хрватском корпусу у БиХ, када је био у највећој кризи, понашао коректно.

- Ми смо послали пристојну и дипломатску поруку да је непримјерено на тај начин посјећивати Дервенту и Брод, на само 500 метара од мјеста гдје су регуларне хрватске војне јединице побиле недужне цивиле - навео је Стевандић.

Стевандић је указао и на то да у БиХ постоји јединство у вези са проблемом изградње одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, као и да се у рјешавање овог проблема покушавају укључити и европске институције.