latinica  ћирилица
27/03/2023 |  19:06 ⇒ 28/03/2023 | 10:46 | Аутор: РТРС

Јелена Тривић оснива нову странку - уситњава се опозиција (ВИДЕО)

Након политичког затишја, Јелена Тривић саопштила је на Фејсбуку да оснива нову политичку странку - Народни фронт. Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, бившем потпредсједнику странке, пожелио је успјех. Ипак, Бореновић вјерује да настављају ка истом циљу. У СДС, незадовољни што се опозиција уситњава. Политиколози оцјењују да ће оснивањем нове политичке странке Тривићева додатно ослабити опозицију.
Јелена Тривић - Фото: РТРС
Јелена ТривићФото: РТРС

Да Јелена Тривић оснива странку први је јавно рекао, па порекао Милан Миличевић, из СДС. Четири дана послије, вијест о оснивању Народног фронта, Јелена Тривић јавности саопштава видео-снимком на свом Фејбук профилу.

- У предстојећем политичком оквиру, посљедњих неколико мјесеци сам схватила да и немам баш подршку за ону визију Републике Српске коју ћемо заједно понудити. Формираћемо један нови Народни фронт за Републику Српску, јер јака Српска треба и нашој матици Србији - истакла је Јелена Тривић.

Могућност напуштања ПДП-а, чији је била потпредсједник, Тривићева је најавила непосредно након општих избора, на којима је испред опозиције била кандидат за предсједника Српске. Тада је актуелног градоначелника Бањалуке и страначког колегу, Драшка Станивуковића оптужила за сарадњу са влашћу, па поручила да ће, ако ПДП не искључи Станивуковића, она иступити из странке. Након седмогодишњег политичког дјеловања под кровом ПДП-а, предсједник странке Бранислав Бореновић Тривићевој је пожелио срећу. И данас из ПДП-а исте жеље. Кажу да их не брине да ће оснивање нове странке ослабити ПДП, нити да ће Тривићева са собом повући дио активиста и гласача.

- Вјерујемо да и нови покрет може допринијети снажној опозиционој борби. У даљем политичком дјеловању, госпођи Тривић желимо много среће и успјеха. Вјерујемо да смо на истом циљу - нагласила је Ања Петровић, портпарол ПДП-а.

Случајно или не, у дану када је Тривићева објавила оснивање Народног фронта, група активиста ПДП-а у Добоју придружила се СДС. Међу њима бивши, члан Предсједништва ПДП-а и предсједник Савјета младих, Стефан Гаврић. Каже да је био незадовољан руковођењем странке.

- У међувремену је дошло до неких мањих неслагања у смислу рада и руковођења те партије у Добоју - поручио је Гаврић.

Рехабилитација странке и консолидовање кадрова – то је задатак СДС у наредном периоду, поручује в.д. предсједника Милан Миличевић. У којој мјери ће успјети и да ли ће Јелена Тривић у Народни фронт одвући и кадрове СДС , баш као и СДС - ПДП-у, за сада на ту тему ћуте. Оно што је сигурно, јесте да им уситњавање опозиције не иде наруку.

-Лично мислим да уситњавање опозиције у више нових партија не доприноси ничему конкретном осим што се исто бирачко тијело уситњава. Оно што се није догодило и неће сигурно је да се опозиција укрупњава - рекао је Милан Миличевић, в.д. предсједника СДС-а.

Да је опозиција у јако лошем стању оцјењује и професор Драго Вуковић. Каже да одласком Јелене Тривић слути слабљење ПДП-а.

- Није добро за опозицију јер се наставља растакање опозиције, уситњавање. Претпостављам да ће ова нова странка ићи према томе да придобије један број бирача који су традиционално гласали за ПДП и СДС. Са одласком Јелене Тривић мислим да ће даље слабити ПДП - истиче Драго Вуковић, професор Универзитета у Источном Сарајеву.

Кризу предвиђа и у СДС. Истиче да историјски важна позиција ове странке не смије бити једини ослонац за консолидовање.

- СДС је одавно у великој кризи. Да ли уопште постоји могућност да се ова странка рехабилитује? Мислим да је СДС у заблудама и да живи на историјској слави - додао је Вуковић.

Јавност већ спекулише да ће Народни фронт Јелене Тривић, бити ослоњен на Народни покрет у Србији. Поједини медији повезницу виде и у бившем члану ПДП-а, Адаму Шукалу који је средином марта именован за савјетника предсједника Србије за регионална питања.