latinica  ћирилица
27/03/2023 |  19:11 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

И у Српској обиљежен Свјетски дан позоришта (ВИДЕО)

Представама и позоришним манифестацијама обиљежава се Свјетски дан позоришта, који се празнује од 1961. године. На овај дан у позориштима се чита традиционална међународна порука коју пише позоришна личност свјетског угледа. Ове године та част припала је египатској глумици Самихи Ајуб, која упозорава да је нестабилност директан производ онога кроз шта свијет пролази усљед конфликта, ратова и природних катастрофа, а који разарају не само наш материјални, већ и духовни свијет и унутрашњи мир.
Позориште - Фото: РТРС
ПозориштеФото: РТРС

Порука египатске глумице Самихе Ајуб, биће прочитана вечерас на "Данима комедије" у Бијељини који ће званично бити отворени представом "Хркачи" ансамбла Народног позоришта Републике Српске. Позвала је све позоришне раднике да се уједине и да загаламе из свег гласа, како би њихове ријечи пробудиле савјест цијелог свијета и бациле се у потрагу за изгубљеном суштином човјека.

- Када прочитате ту поруку онда видите колико је она указала на суштину, што каже стара изрека Кад топови грувају музе ћуте. Ми баш данас требамо да се што више посветимо позоришту и да што више радимо - каже Александар Стојковић, глумац Народног позоришта Републике Српске.

На овај велики дан челни људи националних театара широм свијета сумирају успјехе и подсјећају на значајне датуме али и најављују планове који би требало да се реализују у наредном периоду.

- Оно што је за нас посебно значајно јесте да смо управо сазнали да смо уврштени у селекцију представа овогодишњег Стеријиног позорја - истакла је Дијана Грбић, директорица Народног позоришта Републике Српске.

У Дјечијем позоришту Републике Српске обиљежавању овог значајног дана претходила је недјеља у оквиру које су обиљежили Међународни дан луткаства приказивањем три видео- спота настала по узору на представу Мала сирена.

- На тај начин смо хтјели да путем друштвених мрежа остваримо што бољи контакт са публиком и да привучемо што више људи у наше позориште - рекао је Душко Мазалица, глумац Дјечијег позоришта Републике Српске.

Домаћи театри у Српској наставиће традицију приказивања добрих позоришних комада који ће Бањалуку позиционирати на мапу значајних културних центара.