latinica  ћирилица
27/03/2023 |  21:32 ⇒ 21:33 | Аутор: Агенције

Патрушев: Колапс Европе није далеко

Колапс ЕУ није далеко, САД су спремне да се боре против Русије не само до посљедњег Украјинца, већ и посљедњег Европљанина, рекао је секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев.
Николај Патрушев (Фото: EPA/ATEF SAFADI) -
Николај Патрушев (Фото: EPA/ATEF SAFADI)

- Јасно је да Европљани неће толерисати ову наднационалну суперструктуру, која не само да не успијева да се оправда, већ гура Европу у отворени сукоб са нашом земљом - рекао је Патрушев.

Он је навео да су се Американци већ потрудили да Европи буде одузет статус економске силе.

- То је углавном разлог зашто Вашингтон врти причу о антируским санкцијама - сматра Патрушев.

Патрушев је подсјетио да је током хладног рата Пентагон био спреман да претвори Европу у радиоактивну пустињу и при најмањој опасности од СССР-а.

- Мало је вјероватно да се нешто промијенило у главама америчких стратега - оцијенио је Патрушев за "Руску газету".

Према његовим ријечима, парадокс је у томе што Вашингтон има директан интерес за распад ЕУ, односно да "елиминише свог економског конкурента, да не дозволи да Европа напредује на рачун сарадње са Русијом".

Он сматра и да је ЕУ у "миграционом ћорсокаку" јер многи од оних који тамо долазе не само да не желе да се интегришу у европску заједницу, већ и "стварају своје заједнице и обичаје, тјерајући локалне власти и становништво да живе по њиховим законима".

Патрушев је навео да су починиоци терористичких напада високог профила у Лондону, Бриселу и Паризу били грађани ЕУ који су дошли из националних енклава које су већ постојале у Европи.

- Ако се сјетимо да су својевремено САД створиле Ал каиду, "Исламску државу" и друге терористичке организације, а терористе у Сирији и Ираку обучавају инструктори ЦИА, онда је могуће да исти људи стоје иза припрема терористичких напада у Европи. Њихова сврха је дестабилизовати ситуацију на континенту, јер САД не маре за њену будућност - истакао је Патрушев.