latinica  ћирилица
28/03/2023 |  07:18 ⇒ 08:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Анализе површине Мјесеца указују на огромне резерве воде

Анализе површине Месеца посебно подручја названих стаклене перле, указују на постојање огромних резерви воде, тврде научници.
Мјесец (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Мјесец (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Сићушне површине назване стаклене перле разбацане по површини Месеца могле би да садрже милијарде тона воде коју би астронаути могли да црпе и користе у будућим лунарним мисијама, кажу истраживачи, преноси лондонски дневник Гардијан.

Сматра се да је ово откриће једно од најважнијих до сада за свемирске агенције које су се усредсредиле на изградњу база на Мјесецу, јер оно значи да на Мјесецу можда постоји веома приступачан извор не само воде већ и водоника и кисеоника.

- Ово је једно од најузбудљивијих открића до којег смо дошли. Са овим налазима, потенцијал за истраживање Мјесеца на одржив начин већи је него што је икада био - изјавио је Махеш Ананд, професор планетарне науке и истраживања на британском Отвореном универзитету надомак Лондона.

Више од пола вијека након што су људи посљедњи пут ходали по Мјесецу, НАСА и друге свемирске агенције спремају се за повратак на Мјесец.