latinica  ћирилица
28/03/2023 |  07:55 ⇒ 08:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Повратак Паола Мађелија у Атеље 212; Премијерно изведена представа "Отац"

Представа "Отац" настала по тексту Флоријана Зелера у режији Паола Мађелија премијерно је изведена на Свјетски дан позоришта на сцени Атељеа 212.
Премијера представе "Отац" (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић) -
Премијера представе "Отац" (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Редитељ Паоло Мађели се режијом комада "Отац" послије тридесет пет година паузе вратио у позориште у којем је остварио антологијске представе.

Синоћња премијера била је инспирисана другим дијелом Зелерове трилогије ("Мајка", "Отац" и "Син") чија је прича фокусирана на остарелог оца који се бори са деменцијом.

Публику у позоришту "Атеље 212" на сцени су одушевили Воја Брајовић, Хана Селимовић, Иван Михаиловић, Драгана Варагић и Исидора Симијоновић и Марко Грабеж.

У овој трагикомичној породичној драми Зелер се бави процесом старења и, у датим околностима, изврнутим односом оца и кћерке, о љубави и губитку, и доводи у питање и постојаност категорија истине и реалности.

Представа "Отац" - Воја Брајовић и Хана Селимовић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Драму је превела Ивана Димић, драматург је Жељка Удовичић Плештина, сценограф Дарко Недељковић, а костимограф Лео Кулаш. Музику је компоновао КОИКОИ, текстове сонгова написала је Џоја Мађели, корепетиторка Ана Ћосовић, а кореограф Борис Лукман.

Најузбудљивији драмски писац данашњице, како су Зелера окарактерисали критичари Гардијана, дебитовао је као филмски редитељ управо овом драмом 2020. године.

Освојио је награду Оскар, заједно са Кристофером Хемптоном у категорији за најбољи адаптирани сценарио, престижно признање припало је и Ентонију Хопкинсу за насловну улогу, а филм "Отац", уз шест номинација за Оскар и Златни глобус, добио је и неколико БАФТА награда.

Драмска трилогија "Мајка", "Отац", "Син" донијела је Зелеру Молијерову награду и данас се убраја међу најизвођеније на свјетским сценама.