latinica  ћирилица
28/03/2023 |  08:31 | Аутор: Агенције

Најмање 16 људи погинуло у клизишту у Еквадору (ВИДЕО)

Најмање 16 људи погинуло је у клизишту које је под блатом и рушевинама затрпало цијеле породице у планинском селу у Еквадору.
Клизиште у Еквадору (Фото: EPA-EFE/Jose Jacome) -
Клизиште у Еквадору (Фото: EPA-EFE/Jose Jacome)

Ватрогасци, полиција и специјализовани спасилачки тимови послани су у кантон Алауси, у планинама Андама, у потрагу за заробљеним становницима. Шест људи извучено је живо из блата, али влада је објавила да се најмање седам и даље води као нестало. Више од десетак је повријеђено.

Локални медији рекли су да су становници упозоравали на формирање расједа у том подручју након јаких киша. Прије само неколико дана, аутоцеста која повезује Алауси и Гуамоте била је затворена на неодређено вријеме након што је асфалт попуцао.

Један становник рекао је локалним медијима да је “планина склизнула попут ракете“ у недјељу навече, закопавши неколико кућа под земљом и камењем.

Локални медији објавили су видео на којем се види дио планинске цесте који се потпуно урушио.

Снимке које је раније пренијела полиција показују људе који користе бакље и рефлекторе како би усред околне таме тражили преживјеле. Новинари локалног радија описали су “сцене које парају срце“ када су рођаци пожурили на мјесто тражећи своје вољене.

Предсједник Гиљермо Ласо рекао је да је државна агенција за управљање ризицима упозорена и да ће пружити помоћ погођенима.

Једна од главних цеста која повезује градове Риобамба и Куенса морала је бити затворена због ових најновијих клизишта, што је додатно отежало приступ том подручју, преноси Клиx.

Клизиште се догодило нешто више од седмицу након што је земљотрес погодио јужну обалу Еквадора, оставивши више од десет мртвих људи.