latinica  ћирилица
28/03/2023 |  09:06 ⇒ 10:17 | Аутор: СРНА

Нови једнодневни штрајк у Француској

Француска се данас суочава са новом једнодневним штрајком због спорне реформе пензијског система, према којој се старосна граница за одлазак у пензију подиже са 62 на 64 године.
Протести у Паризу (Фото:  EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Протести у Паризу (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Протести против Макроновог плана били су углавном мирни, али је до ескалације дошло када је Влада усвојила нацрт закона без гласања у парламенту позивајући се на члан Устава.

Током посљедњег дана протеста у четвртак 23. марта демонстранти су разбијали излоге, уништавали аутобуске станице а опљачкан је и ресторан брзе хране "Мекдоналдс". Слично насиље регистровано је и у осталим градовима широм Француске.

Министар унутрашњих послова Жералд Дарманин упозорио је да постоји веома озбиљан ризик да се насиље и данас понови, како у Паризу, тако и у другим градовима. Око 13.000 полицајаца ангажовано је данас да прати митинге, од чега је мање од половине у Паризу.

Према његовим ријечима, организације крајње љевице најавиле су да желе да "запале Француску".

Полиција је савјетовала власницима радњи које се налазе у близини протестног митинга у Паризу да данас оставе затворене продавнице.

Организације за заштиту људских права и међународне организације осудиле су претјерану употребу силе на протеклим протестима.

Велики број штрајкова у Француској покренут је од средине јануара и данас се очекује да ће као и раније бити проблема у жељезничком и ваздушном саобраћају док су затворене и бројне школе.

Најмање шест од седам рафинерија у Француској јуче је прекинуло са радом или функционишу са смањеним капацитетом док су блокирани и терминали са течним гасом.

Власти тврде да је реформа пензијског система од кључне важности како би се спријечила пропаст, док синдикати и демонстранти сматрају да постоје и други начини да се то оствари.

Синдикати су од Макрона затражили да, ради смиривања тензија, повуче или сачека са нацртом закона, који је усвојен али још није објављен, до ревизије Уставног суда. Макрон је изразио вољу да разговара са синдикатима али на другу тему.