latinica  ћирилица
28/03/2023 |  09:15 ⇒ 09:17 | Аутор: СРНА

Грубиша: Kреирати есенцијалну листу лијекова

Вршилац дужности директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Наташа Грубиша изјавила је да би требало креирати есенцијалну листу лијекова која, према Закону о лијековима БиХ, представља минимум медикамената који се прописују и издају на терет обавезног здравственог осигурања.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Грубиша је у интервјуу Срни изјавила да би креирање есенцијалне листе још више осигурало доступност основних лијекова.

- Са овом листом произвођачи лијекова би морали стално на располагању имати утврђене количине есенцијалних лијекова, с циљем основне заштите здравља становништва. То би значило једнаку доступност основних лијекова за сваког грађанина, без обзира гдје живи - појаснила је Грубиша.

Она је подсјетила да постоје размимоилажења мишљења ентитета када је ријеч о есенцијалној листи, те изразила наду да ће ово питање бити једна од тема у наредном периоду.

ПОТРЕБНО МИЈЕЊАТИ ПРАВИЛНИК О ЦИЈЕНАМА ЛИЈЕКОВА

Када је ријеч о цијенама лијекова, Грубиша сматра да би постојећи правилник, који произилази из Закона о лијековима и медицинским средствима, требало да буде предмет разматрања и евентуалних измјена и допуна.

Она је навела да је БиХ мало и несигурно тржиште, те као такво неатрактивно за произвођаче лијекова, који се често и повлаче.

- Важно је створити амбијент да произвођачи долазе на тржиште и да остану овдје, како би дугорочно осигурали доступност лијекова, са посебним акцентом на ефикасност и безбједност - рекла је Грубиша.

Грубиша каже да процедуре регистрације лијекова и медицинских средстава не требају да трају дуже него што је то неопходно, јер се на тај начин отвара пут доступности и задржавање произвођача на тржишту.

ПРИОРИТЕТ - УНАПРЕЂЕЊЕ РАДА И ПОСЛОВНИХ ПРОЦЕСА

Она је навела да су приоритети ове установе систематизација радних мјеста, као и унапређење рада и пословних процеса у складу са препорукама Канцеларије за ревизију институција БиХ.

Грубиша је рекла да је највећи изазов усклађивање Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста са објективним и стварним потребама Агенције.

- Овај документ мора бити стратешки и развојни јер само тако рад Агенције може бити продуктивнији, а да правовремено одговоримо на све захтјеве и надлежности које имамо. То би требало да буде у интересу свих нас, јер морамо ићи напријед, ка ефикасности процеса, а не да нам бреме буду нека стара времена или праксе - истакла је Грубиша.

Она је навела да је акценат стављен на јачање капацитета Агенције због много заостатака у раду и недостатка стручног кадра због, како каже, сложене и дуготрајне процедуре запошљавања прописане Законом о државној служби у институцијама БиХ.

Грубиша сматра да је потребно правовремено и ефикасно одговорити на све захтјеве јер је улога Агенције важна у друштву, нарочито у смислу доступности, квалитета, безбједности и ефикасности лијекова на тржишту.

РЕФОРМА АГЕНЦИЈЕ НЕОПХОДНА ЗБОГ ДАЉЕГ РАЗВОЈА

Грубиша је нагласила да законски оквир у којем Агенција ради дуже од 14 година не омогућује њен раст и развој, због чега је неопходна реформа.

- Реформа је потребна како би Агенција постала независна и још функционалнија, што би значило стручно, организационо и финансијско јачање, те би и наша мисија која се односи, између осталог, на заштиту и промоцију здравља становништва обебјеђивањем квалитетних, безбједних и ефикасних лијекова и медицинских средстава - на дјелотворнији начин била спроводива у пракси - указала је Грубиша.