latinica  ћирилица
28/03/2023 |  10:00 ⇒ 21:51 | Аутор: РТРС

НСРС о Извјештају о раду и пословању Гарантног фонда Српске а.д. Бањалука за 2021. годину (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Посебан извјештај Омбудсмана за дјецу – Право дјетета које се налази у стању социјалне потребе на смјештај у установу. У току је расправа о Извјештају о раду и пословању Гарантног фонда Републике Српске а. д. Бањалука за 2021. годину.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

 

Сједницу можете пратити на РТРС плус и нашем порталу.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Посебан извјештај Омбудсмана за дјецу – Право дјетета које се налази у стању социјалне потребе на смјештај у установу.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Извјештај о раду Правобранилаштва Републике Српске за 2021. годину у којем се наводи да је у извјештајном периоду завршено 1.160 предмета, вриједности 87,4 милиона КМ.

Правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица рекао је у парламенту Републике Српске да је од овог броја спор добијен у 488 предмета, чија је вриједност 64,7 милиона КМ.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Приједлог буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за ову годину који износи 2,7 милиона КМ и сачињен је на основу планираних активности Комисије, као и остварења буџета у 2022. години.

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске анализирала је примјену и спровођење подзаконских аката, те истакла потребу за израду нових у сектору електричне енерегије, наводи се у извјештају о раду ове комисије у 2021. години.

- Активности Регулаторне комисије су биле усмјерене ка изради већег броја подзаконских аката из сектора електричне енергије с циљем што боље припреме за примјену закона о електричној енергији - пише у извјештају.

Претходно су размотрени извјештаји Комисије за хартије од вриједности Српске о стању на тржишту хартија од вриједности, о раду и финансијском пословању Комисије за 2021. годину.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће Влада у наредном периоду стимулисати трговање хартијама од вриједности у Српској физичких лица.

- У наредних мјесец дана припремићемо сву потребну документацију у вези са правилницима и уредбама гдје ћемо стимулисати куповину хартија од вриједности физичких лица - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да треба трговати хартијама од вриједности јер су каматне стопе на обвезнице Републике Српске или неког предузећа 100 одсто или 200 одсто веће него на депонована средства на рачунима код пословних банака.

У извјештајима Комисије за хартије од вриједности Републике Српске за 2021. годину наведено је да је укупан промет на Бањалучкој берзи у 2021. години износио 377,8 милиона КМ, што је за 48,5 одсто мање од укупног промета у 2020. години.

У извјештајном периоду пословање учесника на тржишту хартија од вриједности одвијало се у ванредним околностима узрокованим негативним посљедицама вируса корона.

У извјештају се наводи да је на примарном тржишту путем емисија хартија од вриједности прикупљен значајно већи износ новчаних средстава у односу на исти период 2020. године, док је на секундарном тржишту забиљежен пад укупног промета као посљедица смањене јавне понуде обвезница и трезорских записа.

У извјештају се наводи да је повећано учешће редовног промета у укупно оствареном промету са 16,4 одсто на 28,9 одсто, те повећање учешћа власничких хартија од вриједности са 15,3 одсто на 26,6 одсто.

У извештајном периоду забиљежено је смањење учешћа дужничких хартија од вриједности са 84,7 одсто на 73,4 одсто, те повећање укупне тржишне капитализације свих хартија од вриједности 3,4 одсто.

--------------------------------------------------------------------

На дневном реду је и избор потпредсједника Народне скупштине из СДС-а.

Посланик СДС-а Милан Петровић биће предложен за потпредсједника из реда опозиције, изјавио је вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић.

Раније су за потпредсједнике Народне скупштине изабрани Ања Љубојевић из СНСД-а, Петко Ранкић из Социјалистичке партије и Мирсад Дуратовић из Покрета за државу.