latinica  ћирилица
28/03/2023 |  10:14 ⇒ 11:22 | Аутор: Агенције

Више од 100.000 Британаца излази на улице

Више од 100.000 државних и јавних службеника придружиће се још једном свеопштем штрајку 28. априла у Великој Британији.
Лондон (Фото: EPA-EFE/NEIL HALL, илустрација) -
Лондон (Фото: EPA-EFE/NEIL HALL, илустрација)

Синдикат јавних и комерцијалних служби у Великој Британији саопштио је да ће се више од 100.000 државних и јавних службеника придружити још једном свеопштем штрајку 28. априла захтијевајући од владе веће плате и пензије, услове отпуштања и сигурност посла.

Синдикат је саопштио да су његови чланови гласали да се предузму мјере за повећање притиска на владу. Такође су додали да не одустају.

- Министри треба да ријеше спор тако што ће ставити новац на сто. Знамо да су штрајкови већ изазвали озбиљне поремећаје. Нове обуставе рада и још један национални дан акције ће јачати притисак на владу која одбија да слуша изјавио је генерални секретар овог синдиката Марк Сервотка, преноси Би-Би-Си.

Раније је Влада саопштила да захтјеви синдиката коштају 2,4 милијарди фунти и да није у могућности то да приушти. Чланови синдиката, којима је понуђено повећање од два до три одсто, посљедњи пут су штрајковали раније овог мјесеца.

Хиљаде државних службеника организовали су серију штрајкова, укључујући жељезничаре, љекаре и наставнике, тражећи раст плата.