latinica  ћирилица
28/03/2023 |  10:52 ⇒ 11:04 | Аутор: РТРС

Пољански: Западне земље извршиле велики притисак пред гласање

Западне земље су, као и обично, извршиле велики притисак на чланице Савјета безбједности УН пред гласање о руском нацрту резолуције којим се позива на истрагу о саботажи гасовода "Сјеверног тока" коју би предводиле Уједињене нације, изјавио је замјеник сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.
Дмитри Пољански (Фото: EPA-EFE/JOHN MINCHILLO) -
Дмитри Пољански (Фото: EPA-EFE/JOHN MINCHILLO)

- Као и обично, наши бивши западни партнери извршили су велики притисак. Они јасно стављају до знања да нису заинтересовани за глас који би подржао рационалан став - рекао је Пољански за Спутњик.

Он је, међутим, нагласио да је притисак Савјета безбједности УН, ипак, позитиван знак, јер показује да постоји жеља за брзом и транспарентном истрагом о саботажи "Сјеверног тока".

Пољански сматра да су представници многих чланица који су говорили "апсолутно јасно" изнијели свој став да подржавају транспарентну и брзу истрагу, те да је послато доста сигнала властима Данске, Шведске и Њемачке да заврше ту истрагу и обавијесте Савјет безбједности о конкретним резултатима.

- Присутна је врста притиска овог дијела чланица који је био суздржан, али су оне свеједно потврдиле да је неопходно да се брже настави даље и да се разјасни доста детаља. Мислим да је то позитиван резултат нашег гласања - истакао је Пољански.

Савјет безбједности УН није јуче усвојио руски приједлог резолуције, који су подржали само Кина, Русија и Бразил, док су остали били суздржани.

Новинар и добитник Пулицерове награде Сејмор Херш, који је написао низ чланака о томе како су САД одговорне за експлозије на гасоводима "Сјеверног тока", изјавио је за "Спутњик" да није изненађен тиме што Савјет безбједности УН није усвојио поменути приједлог резолуције.

Подводне експлозије догодиле су се на три од четири линије "Сјеверног тока један" и "Сјеверног тока два", гасовода који су изграђени за проток 110 милијарди метара кубних руског гаса у Европу годишње.