latinica  ћирилица
28/03/2023 |  10:56 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Уручени кључеви за 50 станова у бањалучком насељу Ада (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, те градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић додијелили су кључеве 50 станова за избјегла и расељена лица у бањалучком насељу Ада гдје је у оквиру Регионалног стамбеног програма изграђена зграда вриједности 2.975.231 КМ.
Милорад Додик и Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Милорад Додик и Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик пожелио је срећу породицама и захвалио се свима који су помогли у овом програму, а који се спроводи широм Републике Српске.

- У Добоју се гради више од 100 станова, а имамо намјеру да овдје изградимо још станова и то је добра прилика да коначно ријешимо питање смјештаја расељених људи у Српској - рекао је Додик.

Он је истакао да је питање расељених, а не само избјеглих, постало приоритет у међународним програмима.

- Задовољан сам у име Републике Српске што овај програм функциониоше и што имамо прилику да људима који дуго чекају ријешимо њихово стамбено питање - рекао је Додик.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у обраћању на свечаној церемонији изразила је захвалност донаторима који су са институцијама Српске ријешили проблем ових категорија и обезбиједили им станове.

Додјела кључева, Докик, Цвијановић, Станивуковић (Фото: РТРС)

- Поносна сам што сам много година и са Додиком и другим колегама могла да учествујем у овом пројекту - рекла је Цвијановићева и пожељела срећу новим станарима зграде.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Градоначелник Бањалуке рекао је да је ријешено стамбено питање за 50 породица избјеглих и расељених лица, додајући да још око 200 породица чека рјешавање стамбеног питања.

- Желимо да у наредне двије до три године ријешимо сва та питања - рекао је Станивуковић.

Додјела станова (Фото: РТРС)

Свечаности додјеле кључева присуствовали су и директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш, те у име донатора шеф Оперативног одјељења Делегације ЕУ за друштвени развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу Ђанлука Ванини.

Ванини је рекао да је ЕУ у Регионални стамбени програм донирала 238 милиона евра.

- У оквиру Регионалног стамбеног програма до сада је обезбијеђено 2.600 стамбених јединица за породице које су у потреби - рекао је Ванини.

Зграда у бањалучком насељу Ада (Фото: РТРС)

Град Бањалука обезбиједио је за нову зграду земљиште и инфраструктурне прикључке, а извођач радова био је Прода монт из Добоја.

Станови су намијењени за трајно збрињавање расељених и избјеглих лица.

Манифестацији у насељу Ада присуствовали су и министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлид Хуртић, потпредсједник Републике Српске Давор Пранић, као и предсједник Скупштине града Љубо Нинковић.