latinica  ћирилица
28/03/2023 |  11:15 | Аутор: РТРС

Каран: Интензиван полицијски рад на расвјетљавању напада на повратничку породицу у Вишеграду

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да полиција интензивно ради на расвјетљавању напада на супружнике Мемишевић, повратнике у село Омерагићи код Вишеграда, те навео да је једно лице предато у надлежност тужилаштву.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

- Према нашим оперативним сазнањима, сматрамо да је ријеч о извршиоцу. Потребна су додатна вјештачења и испитивања како бисмо дошли до материјалних доказа - рекао је Каран новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је ријеч о тешком кривичном дјелу, али из користољубља. Он је напоменуо да мотив није ни вјерска ни националн, нити било која нетрпељивост, што не умањује тежину овог дјела.

Одговарајући на питање у вези са нападом на групу активиста у Бањалуци, Каран је рекао да је према закону најављен јавни скуп, а његово одржавање одбијено из безбједносних разлога, додавши да су и организатори јавно рекли да од скупа одустају.

- Ријеч је о спонтаном окупљању гдје је дошло до врло кратког сукоба двије групе и полиција је, када је имала довољно снага, апсолутно адекватно реаговала - нагласио је Каран.

У вези са организовањем и обезбјеђивањем недавне посјете предсједника Хрватске Зорана Милановића Републици Српској, Каран је рекао да активности у вези са посјетама страних званичника реализује Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ и дипломатско-конзуларна мрежа.

Каран је рекао да је МУП Српске дјеловао само у оквиру дијела обавеза у вези са полагањем вијенаца на спомен-обиљежја, посјети спомен-обиљежјима у Радуши и мезарју у Добоју, што се традиционално чини више година.

- Све друго је самоиницијативна активност предсједника Хрватске. Потпуно оправдано су сви наши актери његову посјету осудили као провокативну - нагласио је Каран.