latinica  ћирилица
28/03/2023 |  11:19 ⇒ 13:20 | Аутор: СРНА

Видовић: Због повећања међународних обавеза мањи прилив у буџет од ПДВ-а

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да је републички буџет за прва два мјесеца ове године добио 27 милиона КМ мање средстава од ПДВ-а због повећања међународних обавеза, иако је Српска у јануару и фебруару добила 20,9 милиона КМ више тих средстава него у истом периоду лани.
Зора Видовић - Фото: СРНА
Зора ВидовићФото: СРНА

- Међународне обавезе према Свјетској банци, Међународном монетарном фонду /ММФ/, Европској инвестиционој банци /ЕИБ/, ЕБРД-у и другима су у јануару и фебруару биле веће за 48 милиона КМ у односу на јануар и фебруар прошле године, тако да је републички буџет добио 27 милиона КМ мање, општине су добиле шест милиона КМ мање и Путеви Републике Српске добили су милион КМ мање - навела је Видовићева.

Она је нагласила да су средства од ПДВ-а усмјеравана према локалним заједницама у складу са законом, те да су нетачни поједини наводи у медијима да је буџет зауставио та средства према општинама.

Видовићева је подсјетила да се дуг према тим међународним кредиторима обуставља одмах када дође прилив средстава од ПДВ-а, додајући да се оно што је остало након тога дијелило према прописима.

- У наредном периоду, на примјер у марту, обавеза према међународним кредиторима је далеко мања и сигурно ће бити више прихода од ПДВ-а - истакла је Видовићева, додајући да се припадајућа цифра те врсте прихода за Републику Српску одређује по стопи од 33,85 одсто.

Она је рекла да ти кредити од међународних институција уопште нису били кредити за буџет, него да се ради о кредитима по пројектима по свим локалним заједницама у Српској, уз дио кредита према Инвестиционо-развојној банци Српске.

- Дакле то су средства која су уложена на читавој територији Српске за разне пројекте и сада се плаћају рате - навела је Видовићева.

Представници Савеза општина и градова Српске најавили су да ће затражити састанак са премијером Српске Радованом Вишковићем и министром финансија Зором Видовић због смањена прилива средстава у буџете локалних заједница по основу ПДВ-а.