latinica  ћирилица
28/03/2023 |  11:36 | Аутор: СРНА

Финци страхују да ће их Вашингтон искористити за своје циљеве

Становници Финске плаше се да та земља након приступања НАТО-у неће више бити неутрална, јер ће их Вашингтон искористити за остварење сопствених циљева, изјавио је лидер парламентарне групе мађарске владајуће странке Фидеш Мате Кочиш.
Заставе НАТО-а и Финске (Фото илустрација:  Pixabay) -
Заставе НАТО-а и Финске (Фото илустрација: Pixabay)

Он се позвао на електронске поруке добијене од финских политичара који су изразили забринутост народа због захтјева Финске да се придружи Алијанси.

- Они се плаше да Финска, након придруживања, више неће бити неутрална и мирна земља, пошто би дио границе са Русијом дуге 1.300 километара могао да постане жариште оружаног сукоба - рекао је Кочиш.

Кочиш је истакао да су забринути грађани Финске затражили од њега, као лидера владајуће фракције у Парламенту Мађарске, да не доприноси уласку Хелсинкија у НАТО.

Финци, наводно, жале због тога што у Финској није организован референдум у вези са придруживањем Алијанси, пише Спутњик.

Кочиш је нагласио да су то "озбиљне забринутости", те да је, иако је донекле сагласан са Финцима, касно да се покрене било каква дискусија о томе.

- Одлучили смо да данас у 18.00 часова гласамо о приступању Финске НАТО-у - саопштио је Кочиш и додао да ће парламентарна група касније донијети одлуку у вези са сличним захтјевом Шведске.

Финска и Шведска предале су захтјеве на учлањење у НАТО 18. маја прошле године. Међутим, Турска и Мађарска су једине изразиле резервисаност поводом тих захтјева.

Турска је првобитно блокирала захтјеве због дугогодишње подршке коју Финска и Шведска пружају Радничкој партији Курдистана, коју Анкара сматра терористичком организацијом и великом пријетњом за државну безбједност.

Анкара је одустала од приговора након састанка предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана са лидерима двије нордијске земље. Међутим, процес је поново обустављен за Шведску након инцидента у јануару, када је у Стокхолмујавно спаљен Куран.