latinica  ћирилица
28/03/2023 |  11:41 ⇒ 11:55 | Аутор: РТРС

Бурсаћ: Прекинути нелегално функционисање Института за нестала лица

Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је данас да Институт за нестала лица БиХ годинама функционише са нелегалном управљачком и надзорном структуром и да се то рефлектује на рад те институције.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић БурсаћФото: СРНА

Бурсаћева је подсјетила да Управни одбор Института за нестала лица БиХ од 2016. године функционише у правно непостојећем статусу, а да је Надзорном одбору 2010. године истекао мандат.

Она је на сједници Дома народа упутила питање министру за људска права и избјеглице Севлиду Хуртићу које се односи на то када ће бити покренута процедура јавног позива за избор чланова Управног и Надзорног одбора Института за нестала лица БиХ.

- Занима ме када ће се ове управљачке, надзорне структуре Института довести у легалан статус - рекла је Бурсаћева у дијелу сједнице које је намијењено за постављање питања и затражила да јој се одговор писмено достави јер Хуртић данас не присуствује сједници.

Делегат Клуба бошњачког народа Шефик Џаферовић је у делегатском питању затражио од Савјета министара детаљну информацију у којој фази су три мултилатерална споразума потписана у Берлину које је тадашњи предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија потписао.

Делегат Клуба хрватског народа Илија Цвитановић поставио је питање министру иностраних послова у Савјету министара Елмедину Конаковићу које се односи на спровођење обавеза Софијске декларације о спровођењу Зелене агенде.