latinica  ћирилица
28/03/2023 |  11:55 ⇒ 30/03/2023 | 12:04 | Аутор: РТРС

Марфи: Парламентарна скупштина треба да донесе закон како да располаже имовином

Мајкл Марфи, амерички амбасадор у БиХ рекао је да је што се тиче имовине на територији Републике Српске, Уставни суд био јасан, те каже да државна имовина припада држави.
Мајкл Марфи у Сребреници - Фото: РТРС
Мајкл Марфи у СребренициФото: РТРС

- Али ту има једно важно "али". Парламентарна скупштина треба да донесе закон како да се том имовином располаже. Овдје није питање шта ко сматра него је то питање закона, а предсједник Републике Српске Милорад Додик је у том смислу изнио неке правне фантазије. Не ради се о томе како имовину "одузети" било коме, него како ту имовину добро искористити за економске и друге сврхе. Мора се ријешити правни статус те имовине како би пословна заједница, општине или било који други титулар могао да изврши неке значајне инвестиције. Када то све пропада зато што је неискориштено, не доноси корист никоме. Сада је на парламенту да сви сједну заједно и да се договоре, а колико знам, Српска има своје представнике тамо у оба дома. Мислим да се ради о људима који су потпуно способни да уђу у дијалог и ријеше сва та спорна питања - казао је Марфи у интервјуу за Независне.

Марфи сматра да овдје уопште није ријеч о томе да се иде у једну или другу заједницу, него о томе да се, како каже, успостави правни оквир о државној имовини која у складу с међународним правом и Уставом БиХ припада држави.

- То не значи да држава треба да задржи сву ту имовину. На примјер, Министарство одбране је одлучило да им дио тога не треба и они су тај дио вратили ентитетима - казао је Марфи.

Марфи каже да је САД Милорада Додика некад гледао другачијим очима него данас.

- Можда би господин Додик требало да послуша задњи хит Тејлор Свифт. Некада давно господин Додик, хај'мо га назвати оригинални Додик, био је политичар који обећава - истакао је Додик.