latinica  ћирилица
28/03/2023 |  12:28 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

У Бањалуци конференције о борби против сајбер криминала (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас отворена конференције "Земље СЕПКА у борби против сајбер криминала".
Бањалука: Конференције о борби против сајбер криминала - Фото: РТРС
Бањалука: Конференције о борби против сајбер криминалаФото: РТРС

На конференцији СЕПКА - Удружења шефова полиције Југоисточне Европе, посебно ће бити анализирани и презентовани случајеви из праксе такозваних рансомвера, који из године у годину заузимају један од најучесталијих облика сајбер криминалитета.

Конференција је окупила учеснике из југоисточне Европе и Европске уније како би размијенили искуства и подигли борбу и мјере безбједности на виши ниво.

Директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић истакао је значај ове конференције јер представља добру прилику за размјену искустава земаља југоисточне Европе у области сајбер безбједности.

Он је истакао да је неопходно константно усавршавање и размјена искустава у области борбе против сајбер криминала, јер се у сајбер простору свакодневно могу појављивати нове пријетње.

- Организовали смо низ догађаја који имају за циљ побољшање сарадње у области свих безбједносних аспеката на територији Асоцијације СЕПКА. Ово је добра прилика за размјену искустава, начина и метода рада, како бисмо подигли борбу против сајбер криминалитета и уопштено рад на сајбер безбједности на виши ниво - рекао је Кострешевић.

Он је напоменуо да је сајбер криминалитет глобална пријетња, те да је у Републици Српској било на десетине напада путем разних такозваних рансомвера.

- Циљ нам је да на конференцији размијенимо што више искустава и података који су у вези са овим нападима, али и да разговарамо о сајбер-тероризму, односно начину на који одређене групације људи користе модерне технологије како би изазвали узнемиреност грађана - рекао је Кострешевић.