latinica  ћирилица
28/03/2023 |  12:47 ⇒ 14:45 | Аутор: Агенције

Став Грчке у вези са КиМ остаје чврст и непромијењен (ФОТО)

Предсједница Грчке Катерина Сакеларопулу изјавила је након након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем и након пленарног састанка делегација Србије и Грчке да став те земље у вези са Косовом и Метохијом остаје чврст и непромијењен.
Вучић и Сакеларопулу (Фото Танјуг/ Зоран Жестић) -
Вучић и Сакеларопулу (Фото Танјуг/ Зоран Жестић)

Притисци увијек постоје, али то није утицало на наш став о Косову и Метохији - изјавила је Сакеларопулу.

На питање о састанцима одржаним у Охриду у оквиру дијалога Београда и Приштине, казала је да је Грчка увијек имала мишљење да Србија припада европској породици.

- Ми подржавамо дијалог Београда и Приштине и недавне разговоре. Наш циљ је јачање економске позиције Србије. Циљ је дијалог и прикључење Западног Балкана ЕУ. Наш став у вези са КиМ остаје непромијењен и стабилан - рекла је Сакеларопулу.

Катерина Сакеларопулу (Фото Танјуг/ Зоран Жестић)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су Србија и Грчка потврдиле приврженост и подршку принципима резолуција УН и територијалног интегритета.

Вучић је након састанка са предсједницом Грчке Катерином Сакеларопулу и након пленарног састанка делегација Србије и Грчке рекао да, као што Грчка подржава територијални интегритет Србије, тако и Србија подржава територијални интегритет и суверенитет Хеленске државе и на копну и на води.

- Хвала предсједници и премијеру на подршци територијалном интегритету. За нас је важно поштовање међународног права и током сусрета сам потврдио колико је важно радити на компромисним рјешењима са Приштином - рекао је Вучић.

Како је истакао, захвалио се грчкој предсједници на подршци Србије на европском путу и што су се трудили да помогну.

- Вјерујем да у наредном периоду можемо да постигнемо даљи напредак и у економији - рекао је он и истакао да је срећан, јер је угостио грчку делегацију.

Пленарни састанак делагације Србије и Грчке (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

- Србија и Грчка имају више од традиционалних, сестринских и братских односа - наши народи се добро разумију, а политичари само прате оно што људи одавно осјећају. Данас смо анализирали и политичку ситуацију у региону југоисточне Европе, у свијету, билатералне и економске односе, могућности даље сарадње - нагласио је он.

Вучић је додао да су Србија и Грчка прошле године достигле максимални ниво трговинске размјене од 788, 5 милиона евра.

- Вјерујуем да ћемо ове године бити на милијарду евра, а то је само размјена роба и услуга је на 1,446 милијарди евра и вјерујемо да у томе постоји могућност за увећање броја српских туриста у Грчкој - рекао је данас Вучић на заједничкој конференцији за новинаре.

Вучић је истакао и да више од 50 одсто српских туриста иде у Грцку на годишње одморе и то не само на сјевер, већ значајан дио иде у Атину, на Пелопонез, Крит и на острва.

Додао је и да Србија жели да привуче у земљу и већи број туриста из Грчке, као и да развија сарадњу у другим сферама.