latinica  ћирилица
28/03/2023 |  13:11 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Тужилаштво тражи продужење притвора Тачију

Канцеларија специјализованог тужиоца у Хагу затражила је да се за још два мјесеца продужи притвор Хашиму Тачију, који је са још тројицом бивших вођа терористичке Ослободилачке војске Косова оптужен за ратне злочине над цивилима и политичким неистомишљеницима почињене од почетка 1998. до краја 2000. године.
Хашим Тачи (Фото: EPA-EFE/JERRY LAMPEN, илустарција) -
Хашим Тачи (Фото: EPA-EFE/JERRY LAMPEN, илустарција)

Продужење притвора Тачију је оправдано према оцјени тужилаштва, посебно из разлога што ће убрзо почети суђење њему и осталој тројици бивших вођа терористичке ОВК Јакупу Краснићију, Кадрију Весељију и Реџепу Селимију.

Из тужилаштва су саопштили да судско вијеће мора имати у виду чињенице да би пуштањем на слободу Тачи могао да искористи утицај, сазнања о оптужбама и доказима против њега, ризик да би опструисао суђење и посебно да би могао да подстакне или помогне извршење даљих злочина.

Суђење Тачију и осталима требало би да почне 3. априла, а они су заједно оптужени за ратне злочине почињене над цивилима и политичким неистомишљеницима почињеним од почетка 1998. до краја 2000. године.

У суду у Хагу данас је саслушан први свједок на суђењу Пјетру Шаљи који је оптужен за ратне злочине, нехумано поступање, убиства и мучења притвореника у илегалном логору ОВК у Фабрици метала у Куксу у Албанији.