latinica  ћирилица
28/03/2023 |  13:32 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Нису прихваћене измјене Закона о платама

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ прихватили су негативно мишљење Уставноправне комисије Дома народа, чиме није прихваћен Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.
Дом народа Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Дом народа Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Током расправе о овом законском приједлогу који предвиђа ограничење износа отпремнина за запослене у институцијама БиХ, замјеник предсједавајућег Дома народа Драган Човић рекао је да је током разговора о формирању парламентарне већине договорено да се о свим законима који су у процедури по годину и више дана заједнички расправља кроз Савјет министара.

- Тиме би се направио квалитетан искорак да Савјет министара ради у пуном капацитету - рекао је Човић.

Он је рекао да су већина измјена и допуна које се данас помињу продукт размишљања посланика и делегата, што је пословнички прихватљиво, али се промијенила парламентарна већина, због чега је замолио да се за фискалне законе направи увид какве су посљедице њиховог доношења.

Према његовим ријечима, када се говорило о акцизама и ПДВ-у мало ко је говорио шта ће се дешавати са буџетима.

- Сада имамо пакет од два закона измјена и допуна на идентичан закон - у претходне двије тачке и сада. Чини се да би било логичне да Савјет министара кроз ресоре расправи законе и обједини их у једну цјелину - рекао је Човић.

Делегат Клуба хрватског народа Златко Милетић истакао је да је питање отпремнина у институцијама БиХ отворено у претходном сазиву парламента БиХ, те нагласио да је непримјерено да највиши функционери за одлазак у пензију добију 30.000 КМ отпремнине.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ је, такође, подржао негативно мишљење Уставноправне комисије чиме није прихваћен Приједлог закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ који предвиђа да се обустави исплата плате свим посланицима и делегатима који свјесно или без ваљаног оправдања одбију да долазе на сједнице.