latinica  ћирилица
28/03/2023 |  13:51 | Аутор: СРНА

"Приштина води монтиран процес против Ивана Тодосијевића"

Предсједнику Привременог органа општине Звечан Ивану Тодосијевићу стигао је позив да се у понедјељак 3. априла, јави у притворни центар на издржавање затворске казне због његове изјаве о Рачку, а да му претходно није уручена пресуда, што је нечувено и доказује да Приштина води монтиран процес, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.
Канцеларија за Косово и Метохију - Фото: Facebook
Канцеларија за Косово и МетохијуФото: Facebook

У саопштењу се наводи да је Тодосијевићу позив за издржавање казне стигао прошле недјеље, а тек данас му је уручена пресуда Апелационог суда самопроглашеног Косова којом се потврђује да је осуђен на једногодишњу казну затвора.

- Нечувено је да се позив на издржавање казне било коме уручује без претходно уручене писане пресуде, што недвосмислено доказује да Приштина, на челу са Аљбином Куртијем, против Тодосијевића води политички и монтиран процес чији је циљ да Србима на Косову и Метохији буде суђено за вербални деликт и да им буде забрањена слобода мишљења и говора - упозорио је директор Канцеларије за Косово Петар Петковић и додао да о томе свједочи чињеница да је Тодосијевић о пресуди сазнао из приштинских медија.

Он је указао да је посебно индикативно то да се Тодосијевић позива на издржавање затворске казне уочи нове рунде техничког дијалога у Бриселу, што показује да Приштина на све начине жели да опструише и обесмисли дијалог, а случај Тодосијевића се злоупотребљава у политичке сврхе.

Петковић је истакао да је у поновљеном суђењу Ивану Тодосијевићу прекршен Бриселски споразум и погажена владавина права јер је судско вијеће такозваног апелационог суда Косова састављено од судија Албанаца 28. фебруара одлучивало о његовој жалби, што је директно у супротности са тачком 10 Бриселског споразума која каже да у случајевима из српских средина састав вијећа мора бити већински српски.

- О владавини права на Косову и Метохији најречитије говори чињеница да се Албанац Азем Куртај, који је пуцао на српску дјецу док су носила Бадњак уочи Божића, пушта у кућни притвор, а тај покушај убиства карактерише као "!изазивање опасности", док се Тодосијевић осуђује на годину дана затвора због изговорене јавне ријечи - указао је Петковић.

Тодосијевићев адвокат ће одмах искористити могућност ванредног правног лијека и поднијети жалбу такозваном врховном суду у Приштини на одлуку о затворској казни и пресуди, док ће Канцеларија за Косово и Метохију о најновијем кршењу споразума и гажењу основних људских и демократских права Тодосијевићу обавијестити посредника у дијалогу Београда и Приштине Мирослава Лајчака, као
и све амбасадоре Квинте.

Иван Тодосијевић првостепено је и први пут осуђен крајем 2019. године због изјаве коју је дао на обиљежавању 20 година од НАТО бомбардовања у Звечану када је навео да је "случај Рачак" измишљен и искориштен као повод за бомбардовање. Апелациони суд у Приштини је ову пресуду потврдио.