latinica  ћирилица
28/03/2023 |  14:19 ⇒ 16:23 | Аутор: СРНА

Дом народа одбио Извјештај ВСТС-а, Новић упозорио да није достављен на српском језику

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није примио к знању Годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2021. годину, за који је предсједавајући Клуба српског народа Средоје Новић указао да није достављен са српском језику и ћирилици, истичући да је неопходно поштовати језик и писмо свих народа у БиХ.
Дом народа Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Дом народа Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Новић је рекао да је остало нејасно да ли је извјештај радила стручна служба ВСТС-а, а да предсједник Савјета Халил Лагумџија у уводу даје своје опсервације.

- Интересантно да је предсједник ВСТС-а у првој или трећој реченици кључни изазов видио у Републици Спсркој због расправа о доношењу Закона о ВСТС-у. Није коректно уносити у извјештај за 2021. годину нешто што се десило у 2022. години - рекао је Новић.

Он је истакао да садржај извјештаја ВСТС-а показује да статистички има много напретка у оном што је урађено јер је 235 оптужница подигнуто за корупцију.

- Само три одсто тога је за високи ниво корупције - рекао је Новић истичући да нигдје није поменут однос између тужилаштава и полицијских структура.

Према његовим ријечима, донесено је 555 надредби о обустави истрага и 119 обустављених истрага, а да није дат одговор да ли је ријеч о искључивом недостатку доказа или нечему другом збгог чега се озбиљно мора водити рачуна о отварању истрага.

Новић је изразио забринутост због 925 притижби пристиглих на рад, од чега се 26 одсто односи на дужину трајања поступака као и незадовољство због питања дисциплинских поступака против носилаца правосудних функција.

- Каква је мјера смијенити са мјеста главног тужиоца и поставити на позицију замјеника тужиоца - упитао је Новић, истичући да је то несхватљиво.

Замјеник предсједавајућег Драган Човић је током дискусије о извјештају о раду ВСТС-а за 2021. годину истакао да би се Колегијум требао опредијелити да извјештаји дођу правовремено и на истеку каледнарске године јер извјештаји стари двије године постају бесмислени.

Он је Дом подсјетио да је данас 24. годишњица од смрти замјеника министра Федералног министарства унутрашњих послова Јозе Леутара.

Делегат Златко Милетић је истакао да је потребно да се политика одмакне од правосуђа.

- Политика мора маћи шапу са судија и тужилаца. Ако то успијемо, тек онда можемо очекиватии неке конкретне разултате - рекао је Милетић.

Потпресједник ВСТС-а Биљана Симеуновић је обраћајући се делгатима истакла да се интензивно ради на поправљању ситуције у правосуђу јер је главна тема у БиХ организовани криминал и корупције.

- Када је у питању уводна ријеч у извјештају то је став предсједника Халила Лагумџије. ВСТС је радио у пуном саставу и нисмо имали разговора на тему о којој је говорио делгат Новић - рекла Симеуновићева.

Она је указала да заиста постоји проблема у односу полиције и тужилаца, те позвала делегате да помогну у раду ВСТС-у доношењем новог закона, захваливши на добронамјерној критици.

Ентитетске већине данас није било за извјештај о раду Правобранилаштва БиХ за 2021. годину, док је извјештај о заштити личних података у БиХ за 2021. годину усвојен.

Делегати су прихватили Информацију о расподјели и коришћењу средстава текуће резерве за 2021. годину.

Дом народа дао је данас сагласност за ратифакацију више међународних уговора и споразума.

Данашња сједница је завршена, а предсједвајући Дома народа Никола Шпирић највио је да ће хитна сједница овог дома, на чијем дневном реду ће бити буџет, уколико га сутра усвоји Представнички дом, бити одржана у четвртак, 30. марта, у 10.00 часова.