latinica  ћирилица
28/03/2023 |  14:34 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Унаприједити положај радника ЖРС

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ресорно министарство има разумијевања за проблеме запослених и захтјеве Конфедерације синдиката за побољшање положаја радника у предузећу Жељезнице Републике Српске и унапређење рада.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић је навео да је коначни циљ унапређење положаја запослених, остваривање бољих пословних резултата и успостављање система који је финансијски одржив и профитабилан.

Министар Чубриловић, који је разговарао са предсједником Конфедерације синдиката Републике Српске Жељком Тепавчевићем и предсједницима Синдиката Жељезничара Српске и Синдиката Машиновођа који дјелују у оквиру Конфедерације синдиката, навео је да је процес реструктурисања ЖРС до сада остварио напредак.

Он је нагласио да су видљиви резултати спровођења предложених мјера и активности, те да је кроз равноправно учешће свих релевантних институција и синдиката неопходно доћи до најбољег рјешења.

На састанку је констатовано да су међусобна сарадња, отворени дијалог и договор са свим учесницима кључни за проналажење одговарајућих рјешења у циљу унапређења радно-правног статуса запослених у ЖРС и превазилажења неријешених питања, саопштено је из ресорног министарства.

Представници Конфедерације синдиката Српске упознали су министра о досадашњим активностима синдиката о реструктурисању ЖРС и информацијом о току припреме Колективног уговора, чији је циљ унапређење и поправљање радно-правног статуса запослених у овом предузећу.

Они су навели да су управа предузећа ЖРС и Министарство саобраћаја и веза Републике Српске реформским процесима и системским рјешењима сачували достигнути ниво права радника и омогућили учешће репрезентативних синдиката предузећа у процесу реструктурирања, али да је неопходно додатно унаприједити радно-правни статус запослених у ЖРС.