latinica  ћирилица
28/03/2023 |  15:28 | Аутор: СРНА

Шпирић: Системски ријешити Закон о платама

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је данас да измјене и допуне Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ треба ријешити системски, те да су појединачни покушаји популистички и да праве деструкцију.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- То је играње с новцем и треба смањити дозу популизма на најмањи могући ниво - рекао је Шпирић након сједнице Дома народа са чијег је дневног реда скинут извјештај о постизању идентичног текста Приједлога закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ и извјештај о постизању идентичног текста Закона о допунама Закона о ПДВ-у.

Он је истакао да су измјене и допуне Закона о платама и накнадама запослених у институцијама БиХ, који су у парламентарној процедури дио кампање и да је логично да они буду враћени ресорном министарству и Савјету министара.

Шпирић је појаснио да је јединствен став Колегијума био да се измјене и допуне Закона о акцизама и измјене и допуне Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/ прослиједе Савјету министара на разматрање.

- Да онда видимо шта то значи са становишта финансијске стабилности ентитетских, али и буџета БиХ. С обзиром да је буџет Републике Српске усвојен крајем прошле године, да је усвојен и буџет Владе Федерације, а да очекујемо да ћемо усвојити и буџет БиХ, сасвим је логично да нова власт иде са рачуницом, да ли ће то угрозити фанансијску стабилност ентитета, кантона и БиХ - појаснио је Шпирић.

Подсјетио је да је рок трајања измјена и допуна Закона о ПДВ-у био до 31. децембра прошле године.

- Шта добијамо данас да смо усвојили закон чији је рок прошао - рекао је Шпирић.