latinica  ћирилица
28/03/2023 |  15:53 ⇒ 15:56 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Русија зна зашто се бори у Украјини - Руси морају бити ослобођени

Русија спроводи специјалну војну операцију ради заштите Руса и оних грађана који говоре руским језиком које Украјина тлачи кршећи све међународне норме, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу руским медијима.
Лавров  (Фото:EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE) -
Лавров (Фото:EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE)

- Ми изводимо нашу специјалну војну операцију управо због оних људи који су угњетавани, кршећи све међународне норме и принципе, кршећи темеље на којима је проглашена независност Украјине - рекао је Лавров.

Он је истакао да "Декларација о независности изричито каже да желе да буду неутрална, ванблоковска држава и да ће то бити".

- Отворено говоре да су Русима и грађанима који говоре на руском у том подручју и уопште националних мањина обезбијеђена сва права и декларативно се говори да желе да живе у миру, добросусједству и слози са свим својим сусједима - поручио је Лавров

Лавров је упозорио да је "све то сада прецртано и предато на комадање неонацистима који су сад на власти у Кијеву".

- И зато знамо за шта се боримо. Знамо да желимо да ослободимо ове људе од сваке пријетње коју садашње украјинске власти могу да створе њиховим животима, њиховим традицијама, њиховим породицама - нагласио је Лавров.

Лавров је додао да "они не бирају историју и географију", па Русија "нема право да те људе остави да их нацисти и расисти раскомадају".

Руски предсједник Владимир Путин је раније, у обраћању Савезној скупштини, саопштио да је СВО покренут да би заштитио људе, осигурао безбједност земље, као и да би елиминисао пријетњу коју представља украјински неонацистички режим.