latinica  ћирилица
28/03/2023 |  16:04 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Кошарац: Доставили смо Хрватској примједбе за Трговску гору

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац саопштио је да је БиХ данас упутила Хрватској одговор са захтјевима и примједбама на Захтјев за издавање садржаја о студији утицаја на животну средину збрињавања радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Урадили смо свој дио посла и данас смо, у дефинисаном року, путем Министарства иностраних послова БиХ упутили одговор Министарству господарства и одрживог развоја Хрватске. Одговор смо доставили и Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, као контакт тачки за Еспоо конвенцију, које ће о томе информисати и Секретаријат ове конвенције - рекао је министар Кошарац.

Он је истакао да су одговор сачинили чланови Правног и Експертског тима за Трговску гору, у координацији са надлежним ентитетским тијелима, са фокусом на конкретне примјере у којима Хрватска крши одредбе Еспоо конвенције и Заједничке конвенције о безбједности збрињавања истрошеног горива и радиоактивног отпада.

- Наши експетри и правници су у сарадњи са представницима институција Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта, те невладиним сектором, реаговали на адекватан начин и сачинили свеобухватан одговор са низом примједби на садржај студије утицаја на животну средину - навео је министар Кошарац.

Он је истакао да ће Министарство спољне трговине и економских односа БиХ наставити да редовно обавјештава Савјет министара БиХ о свим предузетим активностима, као и да ће надлежним институцијама у Републици Српској и Федерацији БиХ редовно достављати тражене податке и информације у вези са рјешавањем проблематике изградње спорног одлагалишта на Трговској гори.

- Ово је кључно питање о којем постоји јединствен став институција на свим нивоима власти у БиХ. Оштро се противимо одлагању отпада у непосредној близини границе и нећемо одустати од напора да спријечимо Хрватску у тој намјери - нагласио је министар Кошарац.

Он је истакао да су у том погледу мобилисане све надлежне институције мобилисане и да постоје адекватни стручни капацитети за то.

- Данас смо завршили одређени дио посла, али настављамо са планираним активностима - поручио је министар Кошарац.

Он је нагласио да намјера Хрватске да изгради спорно одлагалиште на Трговској гори представља озбиљан чин угрожавања билатералних односа са БиХ, те је изразио наду да ће се на темељу стучних анализа и расправа, као и дипломатским активностима изнаћи рјешење у интересу људи који живе у сливу ријеке Уне.