latinica  ћирилица
28/03/2023 |  17:21 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Ко је крив за пропуст и чија је надлежност била обезбјеђивање Зорана Милановића? (ВИДЕО)

Долазак хрватског предсједника у Дервенту и одликовање злогласне 103. бригаде ХВО-а, одговорне за ратне злочине над Србима у Посавини, још одзвања јавним простором. Ко је крив за пропуст, ко је знао, али крио и чија је надлежност била обезбјеђивање Зорана Милановића?
Милановић - Фото: РТРС
МилановићФото: РТРС

Опозиција за пропуст оптужује власт и МУП. Обезбјеђивање станих државника надлежност је МИП-а и Дирекције за координацију БиХ, одговара министар Синиша Каран. Са извињењем се огласио начелник Брода, СДС-ов Зоран Видић, који се са Милановићем сусрео након срамног одликовања у Дервенти.

Почело је жустром расправом у Народној скупштини. Мимо дневног реда, о посјети предсједника Хрватске Зорана Милановића Дервенти и Броду, посланици су најдуже расправљали. Сатима је опозиција одговорност пребацивала на власт да су знали који је повод Милановићеве посјете и да су могли да је спријече. ПДП тражи да Милановић буде проглашен персоном нон грата у Српској.

- Ја сам борац и ја не спавам послије онога што сте ви урадили и што сте дозволили уз обезбјеђење Полиције Републике Српске да у Дервенти се одликује бригада с којом сам се и ја борио и моји саборци. Ово што сте урадили сад више никад нећете урадити - истакао је Радислав Дончић, посланик ПДП-а у НСРС.

Долазак сваког страног државника, па и Милановића у БиХ у надлежности је Министарства спољних послова и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ. То би, ваљда, посланици требало да знају! То значи да обезбјеђивање Милановића није било у надлежности МУП-а и институција Српске, објаснили су премијер Радован Вишковић и министар Синиша Каран.

- Најава иде преко МИП-а, не преко институција Републике Српске. У најави нигдје не пише шта он носи и шта ће урадити него само "посјета". Српска чак није ни обезбиједила пратњу него то ради државни ниво, а наше МУП јесте по дубини обезбјеђивало као што има обавезу према другим државницима - рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Синиша Каран, министар унутрашњих послова Републике Српске, поручио је да када је ријеч о страним државницима, то ради Дирекција за координацију полицијских тијела и ДКП.

- МУП је само дјеловало у оквиру ове организације која је најављена од групе грађана и удружења да само посјете спомен обиљежје и мезарје у Добоју које се ради неколико година. Све друго је самоиницијатива предсједника Републике Хрватске - појаснио је Каран.

Дакле, иако је обезбјеђивала полагање вијенаца, полиција Српске није била надлежна да прати Милановићево кретање, нити његов одлазак из Дервенте у Брод. У Броду је Милановић, на ручку у католичкој жупи виђен са начелником Брода, СДС-овим Зораном Видићем. Због тога је Видић у јавности био критикован, па и од врха странке. Данас Видић са конференције за новинаре шаље извињење и каже да се са Милановићем нашао за истим столом у католичкој жупи, гдје су обојица били позвани као гости.

- На том ручку се појавио односно навратио је и предсејдник Хрватске, ја из пристојности боравка тамо и комуникације са људима нисам ни имао прилику да листам неке портале и медије на телефону, уопште нисам знао шта се дешава – рез- Моје извињење што сам се уопште довео у такву ситуацију да ико може да помисли да сам имао лоше намјере - поручио је Зоран Видић, начелник општине Брод.

Иако је врх странке најављивао да ће Видић сносити одговорност, данас су им поново криви новинари, па су тако расправљали какав је утицај у јавности изазавла медијска презентација догађаја. Тако су Видићу прогледали кроз прсте, а на удару се нашао Синиша Каран који је у вријеме Милановићеве посјете био у Бањалуци.