latinica  ћирилица
28/03/2023 |  17:39 ⇒ 20:02 | Аутор: sputniknews.com

Протести и штрајкови широм Француске; Сукоби демонстраната и полиције (ВИДЕО)

Протести и штрајкови против пензионе реформе настављени су данас широм Француске, уз појачано полицијско присуство због страха од насиља и владиних упозорења да радикални демонстранти намјеравају да "униште, повриједе и убију".
Протести у Француској ( EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Протести у Француској ( EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Због бојазни од насиља, министар унутрашњих послова Жерал Дарманин наредио је распоређивање 13.000 полицајаца, од којих се скоро половина налази у француској престоници, пренио је АП.

Протести су јутрос почели мирно у више француских градова, али је касније дошло до сукоба демонстраната и полиције.

У Паризу је због протеста затворена Ајфелова кула.

Штрајкачи жељезничари упали су и блокирали шине на једној од главних станица Гар де Лион. Они су марширали иза транспарента "Полиција сакати. Не праштамо!"

У Лилу су демонстранти гађали јајима снаге безбједности које су чувале кућу једног од посланика који се залаже за подизање старосне границе за одлазак у пензију.

У Рену је полиција употријебила водени топ, у Нанту - сузавац и пендреке.

Полиција тврди да хулигани долазе из иностранства

Дарманин је рекао да би више од 1.000 радикалних хулигана, од којих су поједини из иностранства, могло да учествује у маршевима планираним у Паризу и у другим градовима.

- Они долазе да уништавају, рањавају и убијају полицајце и жандарме. Њихови циљеви немају везе са пензионом реформом. Њихови циљеви су да дестабилизују наше републичке институције и да донесу крв и ватру у Француску - казао је министар јуче када је говорио о детаљима полицијских мјера, пренио је Танјуг.

Лидери синдиката и политички противници француског предсједника Емануела Макрона, криве његову владу за протесте и насиље које се распламсало последњих недјеља, сматрајући да је то изазвало његово настојање да се подигне старосна граница за одлазак у пензије у Француској са 62 на 64 године.

Критичари наводе и да су полицајци користили прекомјерну силу против демонстраната, а полицијско надзорно тијело истражује више тврдњи о прекршајима полицајаца.