latinica  ћирилица
28/03/2023 |  18:09 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

"Чаробни туристички прстен" - јединствени пројекат Србије и Српске (ВИДЕО)

Ове године требало би да заживи "Чаробни туристички прстен" - јединствени пројекат туристичких организација из Србије и Српске, у оквиру прекограничне сарадње.
Воз - Фото: РТРС
ВозФото: РТРС

Чаробни туристички прстен је 130 километара дуга тура пловидбом кањоном Дрине, од Перућца до Вишеграда, вожња Шарганском осмицом и посјета Вишеграду, Андрићграду, Мокрој Гори, Дрвенграду и манастиру Добрун.

"Чаробни туристички прстен" како је најављено, у пуном капацитету заживјеће ове године, након завршетка санације ускотрачне пруге од Мокре Горе ка Вишеграду.

- Ми смо у наредном периоду преузели на себе да критичне тачке санирамо односно извршимо санацију пруге гдје би требали одређени број прагова да замјенимо како би несметано на дионици пруге имали безбједан саобраћај - навео је Слађан Јовић,  генерални директор "Жељезница Републике Српске".

Заинтересованост за туристички "Чаробни прстен" је велика, како за вожњу старим "ћиром", тако и за крстарење кањоном ријеке Дрине.

- Сваке године од 65 до 80.000 гостију са свих континената се вози Шарганском осмицом Тај број се повећава сваке године. Имамо жељу и потребе туриста да долазе у Мокру Гору, али и да се возе овим дијелом трасе према Вишеграду - истакао је Александра Милутиновић, управник музејско-туристичког комплекса "Шарганска осмица".

Да би смањили задржавања на граници, покренута је иницијатива да гранични прелази Kотроман и Вардиште између Србије и БиХ буду интегрисани у један, чиме би гужве нарочито током љетње туристичке сезоне, биле сведене на минимум. Подршку за то, пружиће и Министарство трговине и туризма Републике Српске.

 - Да се тај проблем што прије заврши и оно што ме радује, знам да има и са једне и са друге стране жеља да буде интегрисани гранични прелаз што је један о предуслова. Папиролошки се све треба довести до краја и надам се да ће то бити у најкраћем могућем року - поручио је Денис Шулић, министар трговине и туризма у Влади Републике Српске.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, истакао је да је прошле године Вишеград посјетило око 400.000 туриста.

- Број ноћења је из године у годину све већи, а то покзује да ми имамо шта да понудимо туристима који долазе у нашу општину - додао је Ђуревић.

Након што потпуно заживи, пројекат "Чаробни туристички прстен" Мокра Гора - Вишеград - Бајина Башта, биће јединствен туристички садржај у овом дијелу Европе.