latinica  ћирилица
28/03/2023 |  18:17 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Постављање радара и контрола брзине смањили број саобраћајних незгода (ВИДЕО)

Постављање радара и евидентирање прекорачења брзине смањило је, за готово 50 одсто, број саобраћајних незгода у прошлој години у односу на претходну.
Камера-Радар (фото:МУП Српске) -
Камера-Радар (фото:МУП Српске)

МУП и даље возаче позива на опрез, јер само поштовање саобраћајних правила, може спасити од кобних посљедица.

Зоран Вулин имао је 26 година, тек је основао породицу, постао отац, и са бројним плановима за будућност. Међутим у неколико секунди, све се промијенило.

Саобраћајна незгода коју је доживио 1998. године промијенила му је живот из коријена. Избјегавајући возило испред себе, Зоран је аутомобилом слетио са цесте.

Брза вожња или алкохол главни су узрочници саобраћајних незгода. У прошлој години, стотину лица, на путевима Српске смртно је страдало у саобраћајним незгодама.

- Кад су у питању узроци саобраћајних незгода, свих саобраћајних незгода, на првом мјесту је још увијек брзина кретања. Ово је у далеко мањем проценту него ранијих година, што је свакако резултат постављања низа стационарних радара, али и контроле возача у погледу брзине и пресретачима и мобилним радарима - изјавио је замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић.

Осим прекорачења брзине, стационарни радари који су постављени на раскрсницама евидентирају и пролазак на црвено свјетло.

- На територији Републике Српске укупно је постављено 56 стационарних радарских система за евидентирање прекорачења дозвољене брзине кретања - радара, а у току 2023. године планирано је постављање још 44 стационарна система - истичу из Министарства унутрашњих послова Српске.

Радарски системи дали су резултате, потврдила је и статистика - број саобраћајних незгода у прошлој години мањи је у односу на претходне године.

Њихово постављање даје резултате, сагласан је и саговорник са почетка наше приче.

- Ја мислим да све те ствари могу и превентивно да утичу. Ако људи знају да на улицама постоје камере које ће да их сниме, ако возе пребрзо, можда ће да смање брзину и самим тим ће да буду обазривији и пажљивији возачи - рекао је Зоран Вујин.

Стручњаци кажу да су камере натјерале возаче да своје аутомобиле региструју на вријеме.

У 2022. години издато је скоро 1.600 прекршајних налога мање за нерегистрована возила, за разлику од претходне године.