latinica  ћирилица
28/03/2023 |  18:28 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Зашто је СДС-у важнији амерички амбасадор од републичких институција? (ВИДЕО)

Не обазирући се што је због антидејтонског дјеловања Влада усвојила Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским амбасадорима у БиХ и њиховим особљем, начелник Источне Илиџе Маринко Божовиће је угостио америчког амбасадора. Састанак је наводно раније уговорен, али Божовић се не крије иза тога и отворено каже да није сагласан са ставом Владе.
Мајкл Марфи и Маринко Божовић - Фото: СРНА
Мајкл Марфи и Маринко БожовићФото: СРНА

Значи ли то да је СДС-у важнији амерички амбасадор него републичке институције?

Није Божовићу јасна информација, услиједила због Марфијевог уплитања у суштинско питање опстанка Републике Српске, а то је њена имовина?! Или је, пак, Божовић, заједно са СДС-ом дужан поданик, који није у прилици одбити, наводно раније уговорен састанак, пита власт Републике Српске. Божовић каже да је спреман на критике из власти.

- Сматрам да ми немамо луксуз да не разговарамо, а ингормација која је објављена да се наставља сарадња са САД и Великом Британијом, а прекида са њиховим амбасадама је за мене апсолутно неприхватљива - нерационална - сматра Божовић.

Од рационалног Божовића ни слова о наводним великим заједничким пројектима са американцима. А Марфи је дошао, како је и сам рекао, да види како може помоћи становништву Источне Илиџе, јер им је, каже предсједник Српске, вољом грађана, пропао план свргавања власти. Захваљујући вољи грађана, наводи, пропао је и америчко – британски план отимачине, коју Марфи и његово особље проводе антиуставним утицајем на правосуђе. Милорад Додик каже да Српска поштује амерички народ и државу, али да се мешетарењу Марфија и иних треба одлучно супроставити.

- Потрчао је јуче, био са начелником општине. Ја немам ништа против, нека сарађује, али такви издајници, који не поштују одлуке Владе Српске и то свакако говори о чему се ради. Њему је био потребан било ко из Српске јуче да се услика с њим, па је нашао Божовића. А они управљају са СДС он, очигледно да би послао у Вашингтон слику да он с неким сарађује - истаако је Додик.

Док власт у Републици Српској, као и представници Српске у заједничким институцијама повлаче црвену линију, преко које се не смије прећи, ни по цјену изолације, Божовић снисходљиво дочекује и дарује Мајкла Марфија, кажу у владајућој коалицији.

- Позиција или опозиција, начелници или градоначелници, дужни су и треба да поштују оно што донносе институције, Влада и НСРС - истакао је посланик НПС у НСРС Драган Галић.

Српски делегат у Дому народа БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је да циљ посјете Марфија Божовићу да се девалвира одлука Владе Републике Српске.

- И да се девалвира званична политика њених институција-. Требало је амерички амбасадор брже боље с неким да се састане да покаже да је могуће наћи актере који неће подржати јединство Српске - додала је Новаковић Бурсаћ.

Дилема, како сарађивати са САД и Великом Британијом, а не и са њиховим амбасадама постојала је и код Желимира Нешковића, српског делегата из СДС-а у Дому народа БиХ, али је каже отклонио у разговору са својим колегама.

- Ја сам легалиста и поштоваћу одлуку Владе Српске. Колико знам о овом догађају, ја сам информисан да су се много раније договорени ти састанци - рекао је Нешковић.

О питању имовине, очито да ни Божовићеве страначке колеге немају једнако мишљење, јер немају намјеру да се по сваку цијену виђају са онима који не желе добро Републици Српској.