latinica  ћирилица
28/03/2023 |  20:19 ⇒ 20:22 | Аутор: СРНА

Линта: Осуда скрнављења православног храма у Стоцу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је надлежне органе у ФБиХ да у најкраћем року открију починиоце скрнављење Саборног храма Вазнесења Господњег у Стоцу, а међународну заједницу да заштити православне храмове и малобројне Србе.
Миодраг Линта - Фото: РТРС
Миодраг ЛинтаФото: РТРС

Уз најоштрију осуду скрнављења Саборног храма Вазнесења Господњег у Стоцу, Линта сматра да су минималне шансе да одговорни буду приведени правди и адекватно кажњени, узимајући у обзир чињеницу да се то није десило у претходним случајевима.

Линта је истакао да овај вандалски чин јесте један у низу напада на православне храмове у ФБиХ, те подсјетио да је Храм Вазнесења Господњег у селу Липа код Бихаћа оскрнављен три пута, док је Саборни храм Свете Тројице у Мостару опљачкан чак 10 пута током прошле године.

- Потпуно је јасно да је циљ честих напада на православне храмове у ФБиХ да код малобројних Срба изазову додатни страх, неизвјесност и узнемиреност и да им се пошаље злокобна порука да за њих нема живота на огњиштима - рекао је Линта.

Линта апелује да представници међународне заједнице у БиХ јасно осуде ове изливе нетрпељивости и заштите православне храмове и малобројне Србе у ФБиХ, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Непозати починилац оскрнавио је Саборни храм Вазнесења Господњег у Стоцу, на којем је покушао да развали врата, изјавио је Срни у недјељу, 26. марта, свештеник Дејан Грчић, додајући да је ово ружна порука за Србе у овом граду да њихова имовина није сигурна. /