latinica  ћирилица
28/03/2023 |  20:38 ⇒ 20:44 | Аутор: СРНА

Хрватска: Љекари најавили штрајк

Свих пет љекарских удружења у Хрватској најавило је штрајк због проблема у здравству, а одлука када ће бити донијеће ће Скупштина Хрватског љекарског синдиката.
Загреб - Фото: РТРС
ЗагребФото: РТРС

Предсједник Хрватске љекарске коморе Крешимир Луетић рекао је да су се љекари сагласили да сутра и формално затраже састанак са хрватским премијером Андрејом Пленковићем, те да очекују да се он лично укључи у рјешавање проблема.

- Одговорност за штрајк је на Влади. Наравно да ћемо се у штрајку побринути о свим хитним пацијентима, онколошким, као и о дјеци - рекао је Луетић новинарима након састанка у Љекарској комори.

Он је навео да је очито да 3.000 љекара на недавном протесту на Марковом тргу у Загребу није била јасна порука Влади, преносе хрватски медији.

Хрватска љекарска комора, љекарски синдикат, удружење болничких љекара, Координација породичне медицине и Иницијатива младих љекара данас су расправљали о даљим активностима с обзиром на то да недавни протест није довео до онога што су очекивали.

Чланови пет кровних љекарских удружења су на недавном протесту у Загребу исказали незадовољство својим статусом, платама, али и цјелокупним стањем у здравственом систему.