latinica  ћирилица
28/03/2023 |  21:07 ⇒ 21:54 | Аутор: СРНА

Аулић: Тривићева прво да се информише, па тек онда да постави бесмислено питање

Савјетник српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Саша Аулић изјавио је Срни да предсједник Хрватске Зоран Милановић није боравио у Републици Српској и БиХ на позив Предсједништва БиХ нити је том приликом посјетио Предсједништво.
Саша Аулић - Фото: РТРС
Саша АулићФото: РТРС

- Сви они који злонамјерним оптужбама свјесно дезинформишу јавност, морали би да знају барем основне процедуре које се тичу посјета страних званичника. То се посебно односи на Јелену Тривић која је претендовала на највишу јавну функцију, што је обавезује да се прво информише прије него што постави бесмислено питање - поручио је Аулић.

Он је истакао да се најаве везане за долазак страних званичника у БиХ упућују од стране њихових надлежних служби Министарству спољних послова у Савјету министара, које даље поступа у складу са својим надлежностима, а не Предсједништву БиХ.

Према томе, додао је он, нити је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић била упозната са посјетом и њеним поводом нити има формалну надлежност да било коме дозволи или забрани боравак на територији БиХ.

Он је истакао да, без елементарног знања о надлежностима и процедурама, све се своди на политичко профитерство и покушај лешинарења на теми која је оправдано узнемирила цјелокупну јавност у Републици Српској.

- Српски члан Предсједништва је јасно изразила мишљење о поменутој посјети и њеном поводу, истакавши да за Републику Српску то представља увреду и провокацију која не допиноси помирењу и унапређењу добросусједских односа - рекао је Аулић.

Тривићева је у својој објави на Фејсбуку поставила питање зашто је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић дозволила посјету Милановића Дервенти иако је морала бити упозната са разлозима посјете.