latinica  ћирилица
29/03/2023 |  08:25 ⇒ 10:22 | Аутор: РТРС

Алексић: НАТО да одговара за коришћење осиромашеног уранијума; Позив грађанима из Српске и ФБиХ (ВИДЕО)

Адвокат Срђан Алексић из Ниша, који у Србији годинама помаже жртвама НАТО у подизању тужби против Алијансе за штету почињену у бомбардовању Србије и СР Југославије, рекао је да се 3.500 људи до сада обратило његовој канцеларији у вези заступања.
Срђан Алексић - Фото: СРНА
Срђан АлексићФото: СРНА

Алексић је за РТРС рекао да је спреман да заступа све пацијенте из Републике Српске и ФБиХ чије биопсије потврђују да је њихова болест посљедица дјеловања осиромашеног уранијума коришћеног у НАТО бомбардовању 1995. године, позвавши их да се јаве његовој адвокатској канцеларији.

Алексић је појаснио да је једини услов да имају анализу која потврђује да је канцер посљедица осиромашеног уранијума.

Додао је да је важно да се не полази од тога да су сви који имају канцер обољели због дјеловања осиромашеног уранијума и да је зато много битна анализа којом се види присуство теших метала и осиромашеног уранијума у крви.

Загађени су ваздух и вода, каже Алексић, додајући да је све већи број обољелих од канцера, а стерилитет висок, те да се све чешће јављају аутоимуне болести.

Алексић је рекао да је НАТО употријебио 15 тона осиромашеног уранијума на Косову и Метохији и двије тоне на југу Србије.

- Нанијели су штету нашем народу у Србији, а и у Републици Српској и због тога треба да одговарају - поручио је Алексић.