latinica  ћирилица
29/03/2023 |  09:00 ⇒ 12:55 | Аутор: sputniknews.com

Ултиматум монасима Кијевско-печерске лавре истиче; Стотине вјерника УПЦ окупило се на молитви (ФОТО/ВИДЕО)

На стотине вјерника окупило се од раног јутра на молитви у Кијевско-печерској лаври коју, према одлуци власти у Кијеву, монаси канонске Украјинске православне цркве треба данас да напусте.
Кијевско-печерска лавра (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, илустрација) -
Кијевско-печерска лавра (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, илустрација)

- Кијевско-печерска лавра у овом тренутку: од раног јутра на стотине вјерника Украјинске православне цркве окупило се на молитви - наводи се у поруци УПЦ на Телеграму.

 

Подсјећања ради, Национални историјски споменик "Кијевско-печерска лавра" наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте манастир до 29. марта. Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.

Намјесник манастира митрополит Павел (Лебед) у видео-обраћању украјинском предсједнику Владимиру Зеленском поручио је да монаси одбијају да се иселе. Митрополит запорошко-мелитопољски Лука објавио је штрајк глађу поводом прогона монаха из Лавре.

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил изјавио да је налог власти монасима да напусте лавру "монструозан чин". И папа Фрања је изразио забринутост због ситуације са Кијевско-печерском лавром, те је позвао "!стране које су укључене у рат да поштују света мјеста".

Подршку Украјинској православној цркви изразио је и патријарх антиохијски и цијелог Истока Јован X, док је католикос-патријарх цијле Грузије Илија II упутио писмо цариградском патријарху Вартоломеју у којем га је замолио да "помогне у ублажавању тензија" у циљу "стварања услова за миран суживот цркава и међусобног зближавања".

Синод Бjелоруске православне цркве позвао је свjетску заједницу да активно стане у заштиту канонског православља у Украјини, а против прогона УПЦ и Кијевско-печерске лавре су и друге православне цркве, укључујући СПЦ.