latinica  ћирилица
29/03/2023 |  09:03 ⇒ 09:10 | Аутор: РТРС

У Центру за образовање одраслих отворени конкурси; Како до новог занимања?

Конкурс је отворен до 2.априла
Сузана Сладоја Кусовац - Фото: РТРС
Сузана Сладоја КусовацФото: РТРС

У Центру за образовање одраслих Бањалука могуће се оспособити за занимања столар грађевинске столарије, армирач, бравар, заваривач МИГ-МАГ поступком, заваривач ТИГ поступком, оператер на ЦНС машинама за обраду метала, оператер на ЦНС машинама за обраду дрвета, електричар-електроинсталатер, ЦНЦ оператер, металостругар, алатничар, моделар обуће, израда горњих дијелова обуће и професионални возач моторних возила.

Гостујући у емисији "Разбудилник" Радија Републике Српске, директорица Центра за образовање одраслих Бањалука, Сузана Сладоја Кусовац рекла је да програма обуке траје је три или четири мјесеца, зависно од занимања.

- Стицање звања за многа од поменутих занимања могу се остварити и бесплатно захваљујући сарадњи са Заводом за запошљавање Републике Српске и Градском агенцијом за развој Бањалука. Центар омогућава преквалификацију и доквалификацију за трећи и четврти степен из домена саобраћаја, електротехнике и економије. По завршетку програма оспособљавања, стечено звање се може уписати у радну књижицу, и тиме су полазници конкурентији на тржишту рада - рекла је Сладоја Кусовац.

Ако полазник није дио бесплатног програма, плаћа од 50 до 60 марака по испиту, као и упис и матурски рад. Конкурс је отворен до 2.априла.