latinica  ћирилица
29/03/2023 |  09:12 ⇒ 09:13 | Аутор: СРНА

Продужен притвор Шарићу

Виши суд у Београду продужио је за још 60 дана притвор Дарку Шарићу и двојици припадника његове организоване криминалне групе, које оптужница терети за кривична дјела, међу којима и убиство.
Дарко Шарић (Фото: EPA/ANDREJ CUKIC) -
Дарко Шарић (Фото: EPA/ANDREJ CUKIC)

Кривично ванпретресно вијеће Вишег суда - посебно одјељење за организовани криминал је рјешње о продужењу притвора Шарићу и његовим сарадницима чији су иницијали Д.С. и М.Р. донијело због опасности од бјекства, као и због бојазни да ће оптужени у кратком периоду поновити кривично дјело, саопштено је из Вишег суда у Београду.

Оптужница Тужилаштва за организовани криминал терети Шарића да је био организатор криминалне групе од 14 чланова, која је двије године дјеловала на територији Србије, Европе и Јужне Америке.

Осим Шарића, оптужени су и адвокат Дејан Лазаревић, Бојан Станојковић, Данило Одовић, Александар Бошковић, Никола Спасојевић, Данило Стојановић, Милутин Радовановић, Душко Мирковић, Стефан Андрејић, Марко Вукић, Урош Радовановић, Милан Вучинић, Арса Шарић и Душко Шарић, саопштило је Тужилаштво.

Они су оптужени да су од почетка 2020. до 14. априла 2022. године, када су неки од њих и ухапшени, а Шарић био у притвору, извршили више кривичних дјела организованог криминала.

Из прикупљених доказа произилази да је вођа ове групе Дарко Шарић, те да је створио план дјеловања да се из безобзирне освете убије Небојша Јоксовић, свједок сарадник у кривичном поступку који се против Шарића и других води пред Вишим судом у Београду.

Када у томе нису успјели, Шарић је издао налог да се ради на дискредитацији Јоксовића с циљем да изгуби статус свједока сарадника.

У току истраге, Тужилаштво за организовани криминал је сарађивало са полицијским и правосудним органима више европских земаља уз подршку Евроџаста и Европола.

У саопштењу се наводи да оптужница Тужилаштва за организовани криминал из октобра прошле године године терети Шарића за удруживање ради вршења кривичних дјела - тешко убиство у саизвршилаштву и изазивање опште опасности у саизвршилаштву.

Шарић је оптужен и за два кривична дјела недозвољене производње, држања, ношења и промета оружја и експлозивних материја, за злоупотребу службеног положаја у подстрекавању и лажно пријављивање.