latinica  ћирилица
29/03/2023 |  10:28 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Будимир у Београду: Окупити научне снаге да се изграде јаки регионални центри (ВИДЕО)

Република Српска са Србијом има тијесну сарадњу у области високог образовања и науке која ће бити проширена и продубљена у одређеним правцима, рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Жељко Будимир након састанка у Београду са министром науке, технолошког развоја и иновација Србије Јеленом Беговић.
Јелена Беговић и Жељко Будимир (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Јелена Беговић и Жељко Будимир (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Будимир је истакао да је сарадња важна ради обједињавања српског академског и научног простора, да би се могао дати и очувати већи квалитет у науци.

Он је нагласио да је за Републику Српску сарадња веома важна и ради формирања нових и важних института у новим научним областима.

- Србија несебично дијели своје знање и ресурсе којима располаже у овим областима, и то је вишеструко веће него оно што имамо у Републици Српској - рекао је Будимир новинарима послије састанка у Влади Србије и додао да је због тога сарадња јако важна.

Он је навео да је на састанку са Беговићевом разговарао о конкретним питањима, да је Беговићева научник и неко ко разумије проблеме науке и у Српској и Србији, те да је очекује у Бањалуци.

Република Српска и Србија су препознале науку као рјешење за будући развој и веома је значајно да се повежу све научне снаге, истакла је министарка науке, технолошког развоја и иновација Србије Јелена Беговић.

Нагласила је да је њено министарство ту да помогне и сарађује на свим плановима са ресорним министарством из Републике Српске, те додала да би се тако омогућило научницима да лакше долазе и до неке опреме.

Она је изразила задовољство што је примила госте и колеге из Републике Српске, на челу са министром Будимиром у име Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, што су размијенили искуства и као научници, и као министри између двије веома блиске и уско повезане земље.

Будимир се састао и са са министром просвјете Србије Бранком Ружићем.

Истакао је да нема бољег начина за јачање веза од тога да се студенти из Српске школују у Србији, као и да млади из Србије долазе на студије у Републику Српску.

Он је напоменуо да мора да се поведе рачуна о законским рјешењима о државној матури у Србији и о условима које морају да испуне будући студенти из Српске који желе да студирају у Србији.

 Ружић је рекао да је нормално и логично да Српска и Србија имају истовјетан академски простор, будући да је ријеч о истим народима.

- Наша сарадња у области високог образовања је на високом нивоу, а интенција нам је и да је унапредимо - нагласио је Ружић.

Према његовим ријечима, већи квалитет високог образовања свакако је један од циљева који су у фокусу ресорних министарстава и влада Србије и Српске.