latinica  ћирилица
29/03/2023 |  10:38 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

Борци осудили недавни догађај у Дервенти - највећа срамота која је учињена борачким категоријама (ВИДЕО)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић и представници Борачке организације Српске осудили су недавни догађај у Дервенти када је предсједник Хрватске Зоран Милановић одликовао 103. бригаду ХВО-а, те поручили да такав чин вријеђа жртве и да се мора пронаћи одговорна особа која је то дозволила.
ВРС - Фото: РТРС
ВРСФото: РТРС

- Осуђујем чин предсједника Хрватске. Мислим да је то било непримјерно у овом моменту. То је чин који вријеђа наше жртве и живе борце. Придружујем се захтјеву да се нађе кривац и одговорна особа. Није вријеме да се долијева со на још увијек незарасле ране. Ми морамо Републику Српску да бранимо у миру. Српска се брани слогом. Не смијемо дозволити да се разјединимо по било ком основу. Људи који су ово изрежирали иду ка томе да се ми раслојимо, да не будемо сложни јер тако ће моћи да нам помало откидају Републику Српску - рекао је Егић.

Сличног мишљења је и Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске који каже да су са министром разговарали о срамотним дешавањима везано за Дервенту и Брод, долазак хрватског предсједника који је додијелио одликовања припадницима 103. бригаде ХВО.

- То је можда нешто што је од завршетка рата до данас представља једну од највећих срамота која је учињена борачким категоријама, жртвама те исте бригаде и осталим жртвама не само у овом рату него и свим ратовима које смо водили у прошлом вијеку. То је срамота и према ратним војним инвалидима и према демобилисаним борцима. И ми смо од министра тражили да на органима институција Српске ово питање мора бити ријешено, морамо добити одговоре шта се десило и ко је за све ово одговоран. Нећемо стати док се ово питање не ријеши - истакао је Остојић.