latinica  ћирилица
29/03/2023 |  11:46 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Српска наредне године добија средњу школу унутрашњих послова (ВИДЕО)

Од наредне школске године Република Српска требало би да добије средњу школу унутрашњих послова, договорено је на састанку министра унутрашњих послова Синише Карана и министарке просвјете Жељке Стојичић. Коначну одлуку донијеће Влада.
Центар за обуку - Фото: РТРС
Центар за обукуФото: РТРС

Тиме би садашњи ниво обуке полицајаца био подигнут на виши ниво, а били би и спремнији за наставак школовања у Полицијској академији Републике Српске.

- Обука је кључни елемент за будућност и успјешно обављање послова - рекао је Каран.

Каран је навео да тренутно недостаје 580 полицијских службеника МУП-а.

- У наредних неколико година нама у пензију одлази велики број полицајаца, а посредством Полицијске академије истовремено нисмо могли да бројчано, а посебно квалитетом, надомјестимо тај недостатак. То је кључ зашто смо се опредијелили да уз Полицијску академију оснујемо Средњу школу МУП-а. На тај начин ћемо успјети да надомјестимо број недостајућих полицајаца, те што је најважније подићи квалитет и обученост плавих униформи - навео је Каран.

Стојичићева је рекла да је средња школа потреба МУП-а, те да ће дјеловати у оквиру Министарства.

- Школа је замишљена као четворогодишња и у вези с тим радимо нешто што раде и земље у окружењу. Сигурни смо да ће рад те школе допринијети бољој организованости и обучености полицајаца, а тиме и грађана Српске - рекла је Стојичићева.

Начелник Управе за полицијску обуку МУП-а Републике Српске Миле Шикман рекао је да је оснивање средње школе МУП-а потребно ради додатног унапређења квалитета и нивоа образовања полицајаца.

Шикман је рекао да обука у Полицијској академији није довољна, те је подсјетио да је Српска од 1992. до 2001. године имала Средњу школу МУП-а, што говори о традицији.