latinica  ћирилица
29/03/2023 |  12:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Будимпешта одлаже пријем Шведске у НАТО

Мађарска ће одожити пријем Шведске у НАТО због критика из Стокхолма на рачун политике премијера Виктора Орбана, саопштено је данас из мађарске владе.
Виктор Орбан - Фото: РТРС
Виктор ОрбанФото: РТРС

Портпарол Золтан Ковач рекао је да премошћавање тог јаза захтијева напор обје стране, преноси Ројтерс.

Шведска и Финска затражиле су придруживање Алијанси још прошле године, након интервенције Русије у Украјини, али су процес стопирале Мађарска и Турска.

Након вишемјесечног одуговлачења Орбанове владајуће странке Фидес, мађарски парламент је у понедјељак одобрио приједлог закона којим се Финској дозвољава да се придружи НАТО, али је шведски захтјев и даље на чекању.

- У случају Шведске, постоји велики број притужби које треба ријешити прије него што се ратификује пријем земље - навео је Ковач на свом блогу.

Он је саопштио да су шведски представници "у више наврата настојали да ударе на Мађарску дипломатским путем, користећи свој политички утицај да нашкоде мађарским интересима", алудирајући на шведске критике због урушавања владавине права од стране Орбанове владе у посљедњих 13 година.

Међутим, Орбан негира ове наводе и тврди да Стокхолм годинама заузима "непријатељски став" према Будимпешти.

- Додавањем на ово проблема и притужби које има Анкара нема много простора за маневрисање, барем не док Швеђани не промијене мишљење и понашање и помогну да ове дуготрајне ране зацијеле - рекао је Ковач.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је прошле недјеље да ће турски парламент такође почати са процесом ратификације пријема Финске, док је Шведску оптужио да пружа уточиште курдским милитантима.