latinica  ћирилица
29/03/2023 |  12:41 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Хитна сједница ПД ПС БиХ о платама и буџету институција

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ прихватили су данас да по хитном поступку разматрају Приједлог закона о допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, према којем плате именованих и изабраних лица неће бити увећане.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Од 39 присутних посланика, "за" су гласала 33, док је шест било суздржано.

Посланик Златан Бегић /ДФ/ је, у дискусији након паузе, подсјетио да је још неколико измјена и допуна Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ прошло у Представничком дому, али да нису наишли на подршку у Дому народа.

Приједлогом допуна Закона платама и накнадама у институцијама БиХ плате именованих и изабраних лица у институцијама БиХ остале би на постојећем нивоу, без обзира на повећање висине основице на 600 КМ запосленима у институцијама БиХ, које је Савјет министара донио у циљу побољшања материјалног положаја запослених усљед тренда раста цијена.

У наведеном приједлогу се тражи да се у Закон дода нови члан у којем стоји да ће се, изузетно од члана седам овог закона, плате и накнаде именованим и изабраним особама у институцијама БиХ које имају коефицијент изнад осам обрачунавати уз примјену основице од 535 КМ.

На дневном реду је и Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за ову годину, чији је нацрт Савјет министара једногласно утврдио на сједници 15. марта.

Укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у оквиру буџета за 2023. годину износе 1.315.400.000 КМ, што представља повећање за 241,8 милиона КМ у односу на буџет институција БиХ за 2022. годину.