latinica  ћирилица
29/03/2023 |  13:56 | Аутор: РТРС

Кошарац: Усвојити одлуку о забрани извоза обловине

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас да је приједлог о забрани извоза обловине из БиХ достављен Савјету министара, те да очекује да ће на наредним сједницама таква одлука бити усвојена.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је подсјетио да је Влада Републике Српске, у координацији са пословном заједницом, донијела закључак којим се тражи забрана извоза обловине из БиХ.

- Сматрамо да је то добра политика, да ће у том контексту сировина бити много приступачнија нашим компанијама које се баве прерадом дрвета, него да та обловина иде у неке друге земље - рекао је Кошарац у Бањалуци одговарајући на питања новинара.

Он је рекао да је и Влада Федерације БиХ подржала одлуку о забрани извоза обловине из БиХ.

- Долазимо у ситуацију када о томе треба разговарати са делегацијом ЕУ чији је став да је то једна од заштитних мјера која није добра. Није добра за њих јер по јефтиним цијенама добију сировину и тамо запошљавају људе. За нас је врло добра из аспекта што сировина која овдје настаје треба да буде примарно понуђена и продата нашим људима - истакао је Кошарац.

Кошарац је додао да је његова политика оријентисана на званичне ставове институција Републике Српске и, у овом случају, Владе ФБиХ.