latinica  ћирилица
29/03/2023 |  14:27 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Јахорина економски форум 27. и 28. априла (ВИДЕО)

Јахорина економски форум одржаће се 27. и 28. априла. Централне теме ће су "Регионалне иницијативе и БиХ, односно Отворени Балкан. Очекује се више од 100 учесника и 700 посјетилаца.
Привредна комора, Јахорина економски форум - Фото: РТРС
Привредна комора, Јахорина економски форумФото: РТРС

Већ шесту годину Јахорина економски форум једна је од најугледнијих регионалних манифестација.

Предсједник Организационог одбора Горан Рачић рекао је да је тема овогодишњег форума "Регионалне иницијативе и БиХ - Берлински процес и/или Отворени Балкан".

- Стало нам је да ову тему актуелизујемо, да квалитетно причамо о бенефитима регионалних иницијатива. Добили смо подршку од институционалних покровитеља, предсједника Републике Српске, Владе и Министарства спољне трговине и економских односа у Свјету министара - нагласио је Рачић.

Предсједник програмског одбора Форума Александар Љубоја рекао је да је важно дати одговоре на питања услова пословања, као и повезивања у региону, наводећи да ће све бити обједињено у закључцима.

- Ми смо добро позиционирани, што показује и интерес учесника. Неки од закључака који су прошле године дефинисани сада улазе у реализацију. То је и најтежи дио, да се закључци претворе у праксу. Томе ћемо тежити и ове године - додао је Љубоја.

Биланс спољно-трговинске размјене БиХ показује да је највећи дио извоза усмјерен ка земљама Европске уније, али и да постоје иницијативе за отварање нових тржишта,

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац је изразио жаљење због тога што политичке предрасуде из Федерације БиХ коче и привреднике Републике Српске.

- Ми смо таоци таквих политичких предрасуда. Надам се да ћемо са новом Владом Федерације и пословном заједницом јаче и отвореније третирати ово питање - рекао је Кошарац и додао да Република Српска и њене институције воде адекватну политику с циљем привлачења инвестиција.

"Јахорина економски форум" је добро мјесто да се са представницима других земаља размијене мишљења и искуства, јер, према истраживањима међународних институција, Српска је међу 10 земаља у које треба инвестирати.