latinica  ћирилица
29/03/2023 |  15:17 | Аутор: СРНА

У Бриселу 4. априла технички дијалог, уз "црвене линије" Београда

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да ће у уторак, 4. априла, у наставку дијалога на техничком нивоу шефова преговарачких тимова Београда и Приштине у Бриселу бити ријечи о конкретним корацима за спровођења договора из Охрида, уз јасно истакнуте "црвене линије" Београда.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Петковић, који је шеф српског преговарачког тима, рекао је да остају "црвене линије" Београда да се никада неће сагласити са тим да самопроглашено Косово постане члан УН и да ни де факто ни де јуре неће признати Косово.

Он је подсјетио да је тексту анекса договора из Охрида међу првим обавезама које треба испунити обавеза Приштине да формира Заједницу српских општина и то, како је јасно речено, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога у којима су јасно су дефинисане њене суштинске надлежности.

- Зна се тачно шта је договорено у Бриселу. Јасно су дефинисане суштинске надлежности ЗСО, њени циљеви, органи, како функционише, укључујући и тачку 16 која прописује и да Београд финансира ЗСО. О свему другом што је договорено у анексу можемо да разговарамо и да видимо на који начин ћемо то имплементирати - рекао је Петковић за Радио Београд један.

Коментаришући поруке из Приштине да договор не предвиђа аутономију за Србе и да се ЗСО не помиње у договору из Охрида, Петковић је рекао да је послије састанка у Охриду у Приштини опсадно стање.

- Али то је сад већ ствар за Приштину и међународне представнике и посреднике у дијалогу који су дужни да натерају Приштину да испуни ту своју обавезу. Онда ће се апсолутно видети ко је тај који се држи дијалога, а ко заправо не жели дијалог - навео је он, додајући да је Београд увијек посвећен дијалогу.

Петковић као "слику и прилику" владавине закона у Приштини види и позив Ивану Тодосијевићу да се у понедјељак, 3. априла, дан уочи наставка дијалога у Бриселу, јави на издржавање казне затвора, због тога што је рекао да је случај "Рачак" превара, те оцјењује да Приштина жели на тај начин да додатно закомпликује разговор и да јој није стало до дијалога.

- /Премијер самопроглешеног Косова/ Аљбин Курти жели да се додатно освети и Ивану Тодосијевићу и свим Србима који слободно мисле. И зато га осуђује на годину дана затвора због изговорене речи. Тиме се на велика врата уводи вербални деликт на простору Косова и Метохије - рекао је Петковић.

Он је указао да, с друге стране, на слободу се пушта Азем Куртај који је пуцао на српску дјецу на Бадњи дан.

Састанак шефова преговарачких тимова Београда и Приштине Петра Петковића и Бесника Бисљимија биће одржан у уторак, 4. априла, у Бриселу.