latinica  ћирилица
29/03/2023 |  15:43 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Бањалука добила Центар за пчеларство (ВИДЕО)

У Бањалуци је отворен Центар за пчеларство. Служиће као подршка у набавци опреме, размјени информација и искустава, али и умрежавању пчелара.
Отварање Центра за пчеларство - Фото: РТРС
Отварање Центра за пчеларствоФото: РТРС

Гостимир Радуловић пчеларством се бави петнаестак година и има 65 пчелињих друштава.

Отварање Центра за пчеларство за њега ће много значити у размјени искустава и сазнању нових технологија пчеларења, а првенствено зато што су едукатори велики стручњаци из Словеније.

- Свака едукација доноси нова сазнања нове технологије, и поспјешује наш рад, посебно нас особа са инвалидитетом гдје приликом ових едукација размјенујемо мишљење између себе како је најлакше постићи добар успјех у пчеларству као особа са инвалидитетом - изјавио је Радуловић који је и члан организације "УДАС".

Организација ампутираца УДАС већ трећу годину организује едукацију кроз пројекат "Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина у БиХ".

Пројекат је допринио умрежавању заједница које се баве пчеларством, али и сарадњи институција Словеније и Српске.

- За сада је 56 људи прошло едукацију. Сад креће нови циклус едукације, аплицирале су 44 особе страдале од мина и 11 студената са факултета. Едукатори су већином из Словеније, имамо јако стручну едукацију у пчеларству - рекао је предсједник Организације УДАС Жељко Волаш.

Овај пројекат из области пчеларства који Организација "УДАС" реализује за жртве мина доприноси социјализацији ових лица.

- Осим ампутираца јавило се и 12 пчелара који немају тај статус, а желе да буду дио овог удружења, што значи да социјални ефекат овог пројекта доживљава свој максимум - нагласио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

- Бринемо о групама које су страдале и да на други начин промовишемо оно што најбоље знамо - пчелараство. Овај пројекат је дошао до великог успјеха, 500 килограма меда управо смо слали у УН гдје ће стална мисија УН Републике Словеније правити промоцију овог меда - рекао је амбасадор Словеније у БиХ Дамјан Седар.

Организација ампутираца УДАС у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске у наредном периоду радиће и на изради базе пчелиње испаше.