latinica  ћирилица
29/03/2023 |  16:08 ⇒ 16:12 | Аутор: РТРС

У Москви презентација документарног филма о проблему радикалног ислама у БиХ

Московски државни институт међународнох односа Министарства иностраних послова Русије (МГИМО) биће 4. априла домаћин презентације документарне трилогије посвећене проблему радикалног ислама у БиХ, објавила је Руска газета.
Министарство спољних послова Русије (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Министарство спољних послова Русије (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Филм медијске групе Росија Сегоднаја даје историјски приказ настанка и ширења екстремизма и међународног тероризма на територији БиХ. Филм анализира актуелне процесе у региону Балкана са акцентом на посебну улогу спољног фактора у њима.

На презентацији ће се присутнима обратити вршилац дужности директора Републичког центра за проучавање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Владе Републике Српске Виктор Нуждић, руководилац Центра за хуманитарно право и борбу против тероризма Џевад Галијашевић, као и продуцент емисије Раша Тудеј Екатерина Габел, стоји у саопштењу РГ.

У међувремену, Џевад Галијашевић је у више наврата давао стручне коментаре Руској газети о различитим питањима из области безбједности. У склопу недавног интервјуа, он је отворено упозорио да је Велика Британија данас највећи разарач глобалног свјетског поретка.

- Велика Британија је релативно мала држава, али велико зло. Британци су данас највећи рушитељи глобалне безбједности, међународног поретка и мира - упозорио је Галијашевић.

Он је указао да су израелско-палестински сукоб, конфронтација нуклеарних сила Индије и Пакистана, геноцидне акције од Америке и Аустралије, до Африке и Азије, као и антируске акције које су на Балкану уништиле историјску и политичку перспективу свим народима, а посебно српском, резултат дјеловања „злоћудне монархије“ Велике Британије, њене војске, крупног капитала, краљевске породице и владе.

Галијашевић је нагласио да је Велика Британија у циљу очувања сопствене геополитичке моћи створила систем глобалног уништавања.

- Због тога, функционери у Лондону дјелују агресивно, подржавајући различите акције, укључујући и терористичке, са једином сврхом да изазову нови свјетски рат из којег би Велика Британија изашла неоштећена - рекао је аналитичар и додао да је у томе иде у прилог и позив бившег замјеника министра одбране Британије Џералда Хауарда да се формира "коалицију земаља НАТО-а које би послале своје оружане снаге у Украјину".

Експерт је примијетио да ако је организовање терористичких напада на гасну инфраструктуру Сјеверног тока акција која приближава свијет глобалном сукобу, онда би слање НАТО трупа против Русије било почетак новог свјетског сукоба са непредвидивим посљедицама.

- Наравно, Велика Британија, као међународни канцер који је изазвао глобалну метастазу зла у виду Сједињених Држава, очекује да ће Вашингтон одиграти кључну војну улогу у сљедећем свјетском рату и да ће жестока конфронтација бити вођена првенствено на европском континенту - закључио је он.

- Ни британски тенкови, ни хаубице, ни ракетни системи које Лондон шаље злочиначком кијевском режиму неће моћи да зауставе руску војску на путу слободе и мира, денацификације и демилитаризације Украјине - нагласио је Галијашевић.